Mainos

Olympiatuli saapui Kiinaan

Olympia-aatteen symboli olympiatuli on saapunut Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin, jossa kisataan elokuussa kesäolympialaiset. Kiinan valtiojohdon johdolla tehtyjä soihtuseremonioita turvasivat tiukat turvajärjestelyt.

Tiibetin levottomuuksien kolhimaa kuvaansa kiillottava Kiinan hallitus on markkinoinut alkavaa soihtuviestiä vahvasti. Kun Air China -lentoyhtiön charter-kone Kreikasta saapui soihtu mukanaan, sitä vastaanottivat sadat Kiinan ja olympialiikkeen lippuja heiluttaneet koululaiset.

Pekingin kisojen järjestelyjohtaja Liu Qi toi olympialiekin lentokoneesta pienessä lyhdyssä, ja vastassa oli kommunistisen puolueen ylimpään johtoon kuuluva Zhou Yongkang.

- Olympiatuli on nyt tuonut jalon olympiahengen Kiinaan. Palava liekki levittää rauhan ja ystävyyden sanomaa, ja yhdistää maailman ihmiset, Liu Qi runoili.

Virallinen vastaanottoseremonia pidettiin Pekingin keskustassa Taivaallisen rauhan aukiolla, noin viiden tuhannen ihmisen seurannassa. Paikalla oli 220 ulkomaista journalistia, ja paikallisten edustus oli lähinnä virkamiehistöä ja viihdealan julkkiksia. Mukana oli myös suuri ryhmä ohjattua hurraa-huutelua läpivetäneitä keski-ikäisiä naisia. Tiibetiläisyys näkyi eri etnisiä ryhmiä edustaneessa tanssijajoukossa, joka pyörähteli ympäri aukiota.

Aukion juhlallisuudet huipentuivat siihen, kun Pekingistä ympäri maailman ja Kiinan lähtevä olympiasoihtu sytytettiin olympiatulella. Paikalla oli myös Kiinan presidentti Hu Jintao, jonka osallistuminen osoitti sitä, kuinka tärkeänä Kiina pitää olympialaisia ja siihen johtavaa soihtuviestiä.

- Julistan Pekingin 2008 olympialaisten soihtuviestin alkaneeksi, Hu totesi annettuaan soihdun aitajuoksun olympia- ja MM-voittajalle Liu Xiangille. Aituritähti hölkkäsi sen jälkeen pois aukiolta.

Soihtu suuntaa tiistaina Kazakstanin Almatyyn, josta alkaa kuukauden kestävä, 20 maan läpikäyvä 137000 kilometrin mittainen maailmanmatka. Viesti on olympiahistorian pisin.

- Kaikkialla viestin varrella ihmisiä koskettavat olympialaiset ja se, mitä se tarkoittaa, ainoana kansainvälisen olympiakomitean KOK:n ulkomaisena virkailijana paikalla ollut Hein Verbruggen sanoi. Verbruggen johtaa KOK:n komiteaa, joka valvoo Pekingin kisojen valmisteluja.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.