Mainos

Olympialaisissa ei enää ole kivaa

Vuosisadan olympialaisissa ei enää viimeisinä kisapäivinä olekaan enää niin kivaa. Amerikkalaisia kahden viikon kisaurakka ja kuukausien jos ei vuosien suitsutus ainutlaatuisista olympialaista alkaa jo selvästi väsyttää.

Etusivun uutisia ovat, pommin lisäksi, vain amerikkalaisten oma menestyminen. Viimeksi 200 metrin huikea maailmanennätys. Paikallisessa valtalehdessä sekin uutinen hävisi epäillyn pommiaiheelle.

Kisat tuottavat järjestäjille, pommista huolimatta, miljardivoitot. Jo heti toisella kisaviikolla alkoi kilpailupaikoille ilmestyä kannustavia lakanoita tyyliin: "Rakkaat vapaaehtoiset, ilman teidän loistavaa työtä jne, jne... Vapaaehtoiset alkavat vain hyytyä kesken kisojen. Bussikuskit mm. alkavat loppua. Eräälle kisapaikalle eilen ajanut kuljettaja kertoi olleensa vuorossa yhtä kyytiä 20 tuntia, kun vuoronvaihtaja ei ilmestynytkään paikalle.

Olympiabisneskin kuivumassa

Lehtitietojen mukaan olympiakylän ympäristön krääsäkauppiaat ovat, pommin jälkeen, kärsineet jättitappiot. Muutaman neljän, viiden neliön telttakatostilasta on jouduttu pulittamaan jopa 50 000 markkaa. Kauppa ei enää käy, ja o-krääsä jää hyllyihin. Eilen kaksi päivää ennen päättäjäisiä kamaa myytiin jo 20-30 prosentin alennuksella. Hotellin ala-aulan kauppias lupasi tehdä niin hyvän tarjouksen omasta olympiakrääsätavarastaan, ettei kannata kieltäytyä. Saapa nähdä.

Viikon kestänyt markkinahulina, siis ennen pommia, on selvästi vaisuuntunut kisojen vanhetessa. Vaikka presidentin puoliso Hillary Clinton kävi tiistaina avaamassa puiston uudestaan, noin 20 turvamiehen ympäröimänä, ja kaikki rukoilivat ja lauloivat ja pormestari puhui nätisti ja järjestelykomitean puheenjohtaja puhui nätisti, niin silti amerikkalaisten kisafiilis ei ole kestänyt näin pitkää tapahtumaa. Atlantan keskustan ulkoilmaravintolat ammottavat tyhjyyttään. Nimekkäitä yhtyeitä on peruuttanut esiintymisiään "pommi-kaupungissa" ja muutenkin meno kaupungilla alkaa olla vielä teennäisemmän tuntuista mitä se oli eurooppalaisen mielestä jo kisojen alusta lähtien.

Mediakaronkka pommi-iskusta epäillyn ympärillä

Liittovaltion poliisilla, FBI:llä, ei ole vielä yhtään todistetta pommin rakentamisesta epäiltyä turvamiestä vastaan. Pelkkä epäily on kuitenkin käynnistänyt jo nyt mielettömän mediamyllyn pommin olympiapuistosta ennen räjähdystä löytäneen turvamiehen ympärille.

Äitinsä kanssa asuvan yksinäisen poikamiehen asunnon ympäristössä on ympärivuorokautinen päivystys. Suunnilleen kaikki mahdolliset ystävät, opiskelukaverit, lapsuuden tutut, opettajat ja entiset työkaverit on haastateltu. Epäillyn asianajaja hieroo julkisesti käsiään tv-lähetyksissä. Tästä hänelle ja asiakkaalleen on tulossa mahtavat korvaukset, jos turvamies onkin syytön.

Hulinaa tapahtuman ympärillä lisää vielä se, että Atlantassa olevat muun maailman julkisen sanan edustajat käyvät samalla apajalla kuin amerikkalaiset, mutta eri tarkoituksessa. He käyvät ihmettelemässä ja välittämässä kotimaihinsa uutisia ja raportteja amerikkalaisen mediamyllytyksen mielettömyydestä.
(STT-Jukka T. Virtanen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.