Mainos

Olmert kutsuu arabijohtajat neuvotteluun

Arabiliiton rauhansuunnitelmassa vaaditaan muun muassa palestiinalaisvaltion perustamista. Vastineeksi arabimaat normalisoisivat suhteensa Israeliin.

Israelin pääministeri Ehud Olmert sanoo olevansa valmis osallistumaan huippukokoukseen arabimaiden johtajien kanssa. Tarkoituksena olisi keskustella Arabiliiton äskettäin esittämästä rauhansuunnitelmasta.

Olmert ilmoitti valmiudestaan lehdistötilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa Jerusalemissa.

- Haluaisin käyttää tätä tilaisuutta, kun olen EU:n puheenjohtajamaan kanssa, kutsuakseni kaikki arabimaiden valtionpäämiehet kokoukseen, Olmert sanoi.

Hän sanoi osallistuvansa myös, jos kokouksen kutsuisi Saudi-Arabia.

- Ei ole tarpeen, että lausuntomme olisivat samanlaiset sellaisen alustavan kokouksen jälkeen, Olmert jatkoi.

Arabimaat esittävät Israelille rauhansuunnitelmaa, jossa ne tarjoavat suhteiden normalisointia vastineeksi siitä, että Israel vetäytyisi vuonna 1967 sodassa valtaamiltaan alueilta, Palestiinan valtio perustettaisiin ja palestiinalaispakolaisille löydettäisiin oikeudenmukainen ratkaisu.

Merkel keskusteli Lähi-idän rauhanprosessin elvyttämisestä Olmertin kanssa illalla. Sitä ennen Merkel tapasi palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin.

Puhuessaan yliopistossa Jerusalemissa Merkel vetosi Olmertiin ja Abbasiin, jotta nämä käyttäisivät tämänhetkisen mahdollisuuden rauhanprosessin elvyttämiseen.

Abbas ja Merkel erimielisiä

Abbas kertoi aiemmin sunnuntaina Merkelille, että palestiinalaisten yhtenäishallitus on täyttänyt hallituksen tunnustamiselle asetetut kansainväliset vaatimukset. Merkel sanoi olevansa päinvastaista mieltä.

- Kerroimme, että tämän hallituksen ohjelma vastaa kansainvälisiin vaatimuksiin meihin kohdistuvan saarron lopettamiseksi, Abbas sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Merkelin kanssa Ramallahissa Länsirannalla.

- Jotkut hallituksen ministereistä eivät hyväksy meidän vaatimuksiamme, sanoi EU:n puheenjohtajamaan äänellä puhunut Merkel.

EU ei hänen mukaansa ole yhteydessä niihin palestiinalaishallituksen ministereihin, jotka kieltäytyvät luopumasta väkivallasta ja tunnustamasta Israelia.

Yhtenäishallituksen ohjelmaan kuuluu lupaus "kunnioittaa" aiempia Israelin ja palestiinalaisten sopimuksia. Siinä ei kuitenkaan kehoteta tunnustamaan Israelia. Lisäksi ohjelmassa sanotaan, että vastarinta "kaikissa muodoissaan" juutalaisvaltiota vastaan on palestiinalaisten laillinen oikeus.

Kansainvälinen yhteisö jäädytti yhteydet ja palestiinalaisten avustamisen maaliskuussa 2006, kun jyrkän linjan Hamas voitti demokraattiset vaalit ja muodosti hallituksen. Palestiinalaisten yhteishallitus korvasi Hamas-hallituksen viime kuussa, mutta se ei ole onnistunut vakuuttamaan länsimaita niiden vaatimusten täyttämisestä.

Moni länsimaa on silti höllentänyt boikottia ja tavannut muita kuin Hamasiin kuuluvia ministereitä. Palestiinalaishallinnon suoraa avustamista ei kuitenkaan ole aloitettu uudelleen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.