Mainos

Oletko tietämättäsi laktoosi-intolerantti?

Laktoosi-intoleranssissa imeytymätön laktoosi aiheuttaa vatsaoireita, joista tyypillisimpiä ovat turvotus, ilmavaivat ja löysä vatsa. Laktoosi-intoleranssi on periytyvä ominaisuus, joka on noin joka viidennellä suomalaisella. Moni kärsii vaivasta tietämättään.

Ikävät, toistuvat vatsanväänteet saattavat olla merkki laktoosi-intoleranssista. Asian voi testata itse vaihtamalla pariksi viikoksi tavalliset maitotaloustuotteet laktoosittomiin. Jos oireet häviävät sinä aikana, voi olla melko varma siitä, että jatkossakin olisi parempi suosia vähälaktoosisia tai laktoosittomia vaihtoehtoja.

– Laktoosi-intoleranssiin voi saada varmuuden myös terveyskeskuksessa tehtävässä laktoosirasituskokeessa tai geenitestissä. Testitulosta ei kuitenkaan kannata tuijottaa orjallisesti, vaan tärkeämpää on kuunnella ja tunnustella oman vatsan hyvinvointia, Valion ravitsemusasiantuntija Marika Laaksonen toteaa.

Vaikka kärsisikin vaivasta, voi useimmiten tavallista maitoa silti nauttia. Kun maitovalmisteita nauttii aterioiden yhteydessä vähäisiä määriä kerralla, jää suoliston entsyymille enemmän aikaa laktoosin pilkkomiseen.

– Kannattaa muistaa, että esimerkiksi kaikki kypsytetyt juustot ovat laktoosittomia, kuten esimerkiksi edam ja oltermanni. Myös hapanmaitotuotteissa, esimerkiksi piimässä ja jogurteissa, laktoosia on vähemmän.

Mies, älä jätä maitoa pois

Laaksosen mukaan suomalaistutkimuksissa on havaittu, että erityisesti laktoosi-intoleranssista kärsivillä miehillä olisi skarpattavaa maitotaloustuotteiden käytössä. Pahimmassa tapauksessa he jättävät maitotaloustuotteet kokonaan ruokavaliostaan pois, mitä ei pitäisi missään nimessä tehdä. Sen sijaan naiset osaavat paremmin valita ruokavalioonsa vähälaktoosisia tai laktoosittomia tuotteita.

– Maitotaloustuotteita ei kannata jättää ruokavaliostaan pois, koska maidolla on lukuisia hyviä vaikutuksia: se on erinomainen hyvälaatuisen proteiinin, D-vitamiinin, kalsiumin, sinkin, jodin ja monien muiden hyvien ravintoaineiden lähde. Lisäksi maitotaloustuotteiden käyttö edistää luuston hyvinvointia.

Erityisesti paljon urheilevien ja painoaan tarkkailevien kannattaisi muistaa, että maitolasillisen voi juoda vaikka rankan treenin jälkeen.

– Maito sisältää palautumiseen tarvittavaa hiilihydraattia ja proteiinia sekä energiaan suhteutettuna enemmän ravintoaineita kuin palautusjuomat. Tutkimusten mukaan maitovalmisteiden säännöllinen käyttö edistää myös painonhallintaa, Laaksonen muistuttaa.

MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.