Toimi näin, jos avustajakoira lähestyy ilman omistajaansa – varoittava esimerkki herätti keskustelua: "Minulle olisi voinut käydä vaikka mitä"

Apua arkeen avustajakoirasta 4:44

Osaatko toimia, jos sinua lähestyy avustajakoira ilman omistajaa? Aihe nousi tapetille varoittavan tarinan myötä.

Yllä olevalla videolla avustajakoira Topi, josta on liikenneonnettomuudessa halvaantuneelle omistajalleen niin käytännön apua kuin henkistäkin tukea.

Useimmat ihmiset jo tietävät, ettei avustajakoiraa tule lähestyä, kun se on töissä. Mutta entä jos koira lähestyy sinua?

Hiljattain viraaliksi noussut, sittemmin poistettu twiitti muistutti, mitä tehdä, jos liiveihin puettu avustajakoira lähestyy ilman omistajaansa. Alunperin Tumblr-sivustolla jaettu teksti kertoi varoittavan kokemuksen kautta, kuinka tärkeää on osata toimia, kun tällainen tilanne tulee eteen.

Älä huido koiraa tiehensä

Tekstissä kerrotaan, kuinka avustajakoiran kanssa liikkeellä ollut henkilö kompastui ja kaatui. Koira oli koulutettu hakemaan aikuinen paikalle, jos omistaja saisi kohtauksen, joten se yritti saada lähellä olevan naisen huomion. Nainen kuitenkin huitoi koiraa tiehensä ja käski sen lähteä.

Näin ei kuitenkaan missään nimessä tulisi toimia.

Jos koira on omistajansa seurassa, älä lähesty:

Avustajakoira käyttää aina työssään liiviä, valjaita tai reppua, jossa on avustajakoiratunnus. Kun koira on työasussaan, sitä eivät saa ulkopuoliset henkilöt tai eläimet lähestyä. On tärkeää, että avustajakoiralla on täysi työrauha ja että sen käyttäjä saa avustajansa jakamattoman huomion. 
Invalidiliitto

– Jos avustajakoira lähestyy sinua ilman ihmistä, se tarkoittaa, että se ihminen on maassa ja avun tarpeessa. Älä pelkää, älä ärsyynny, seuraa koiraa, kirjoituksessa kehotetaan.

Onnenkantamoinen tapauksessa oli se, ettei koiran omistaja, 20-vuotias Tessa Connaughton, ollut oikeasti saanut kohtausta, vain kaatunut.

– Jos se olisi ollut hätätapaus, olisin voinut oksentaa ja tukehtua, olisin voinut lyödä pääni, minulle olisi voinut käydä vaikka mitä...

Omistaja nousi ylös ja seurasi Raider-koiraansa, ja todisti tilannetta, jossa tuntemattoman naisen huomiota kerjännyttä koiraa hätisteltiin tiehensä ärsyyntyneenä.

"Seuraa sitä"

Twitterissä tarinaa jaettiin yli 163 000 kertaa. Asian saatua huomiota myös Today-ohjelma selvitti asiaa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Haastattelussa avustajakoiria valmentava henkilö kertoi, että koira saattaa hakea huomiota esimerkiksi kuonollaan jalkaa tökkien.

– Jos näet koiran liiveissä ilman ihmistä, seuraa sitä.

Avustajakoira-järjestöstä kerrotaan, että Suomessa osa avustajakoirista on opetettu hakemaan apua siten, että koiralla on esimerkiksi viestikapula, jonka sisällä olevassa viestissä on toimintaohjeet hätätilannetta varten.

"Seuraisin kulkukoiraakin pimeälle kujalle..."

Twitterissä aihe herätti paljon keskustelua.

"Luokkatoverini avustajakoira tuli yksin luokseni ulkona, ja kysyin 'missä äitisi on?', se juoksi pois ja minä juoksin perään. Sen äidillä oli kohtaus päällä kävelykadulla, ja minä laitoin neuleeni hänen päänsä alle suojellakseni häntä. Seuraa aina avustajakoiraa."Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä

"Rehellisesti sanottuna... Seuraisin kulkukoiraakin pimeälle kujalle, joten uskokaa vain, että seuraan kyllä avustajakoiraakin!"Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Muokattu 25.6. klo 09.25: Lisätty koiran ja sen omistajan nimi.

Lähteet: TodayScary Mommy, Twitter, Buzzfeed

Lue myös:

    Uusimmat