Matkailualan syvä ahdinko sai pohtimaan synkkiä vaihtoehtoja – kuusamolaisilta husky-yrittäjiltä loistoidea: "Ei tarvitse pelätä, että koirilta loppuu ruoka"

Näin rekikoirat viettävät kesälomaansa 0:29
Katso videolta, miten kummikoiraehdokkaat viettävät kesälomaansa!

Koronapandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat pistäneet matkailuyrittäjät tiukoille. Kuusamolaiset husky-yrittäjät ryhtyivät talousahdingon vuoksi tarjoamaan kummikoiratoimintaa, joka on herättänyt suomalaisissa runsaasti kiinnostusta.

Mikko Hervan, Tiia Jormakan ja heidän 60 rekikoiransa työt loppuivat kuin seinään keväällä, kun Lapin matkailusesonki tyssäsi koronapandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Ulkomaalaiset turistit ovat olleet Lapin yrittäjille ja heidän koirilleen elinehto. Arctic Runaway Huskyn asiakkaista suurin osa on espanjalaisia, saksalaisia, hollantilaisia ja belgialaisia. 

– Viime talvena taisi olla kaksi suomalaista asiakasta, Herva toteaa. 

Tyhjän panttina olevat huskyt eivät ole pitkään aikaan päässeet vetämään elämysmatkailijoita reessä. Tavallista aikaisemmin alkaneen kesäloman aikana ne ovat juosseet vapaana kahden hehtaarin juoksutarhassaan. Lauman vesipedot ovat viettäneet aikaa uiden. 

Syksyn tullen koirien tulisi aloittaa treenaaminen matkailusesonkia varten – mutta sesonki näyttää jäävän tänä vuonna laihaksi, kuten yrittäjien tulotkin. Koiriakin ihmetyttää, mikseivät ne säiden viilenemisestä huolimatta pääse vihdoin vetämään rekeä, kuten tapana on ollut.

Suomalaiset innostuivat kummikoiratoiminnasta

Herva ja Jormakka ovat olleet huolissaan, miten he pystyvät taloudellisessa ahdingossa ruokkimaan koiralaumansa. He eivät haluaisi alkaa etsimään reen vedosta eläköityneille lemmikeille uutta kotia, sillä tapana on ollut, että koira saa olla kotona loppuun asti.

Yrittäjät päättivät laajentaa toimintaansa koirakummiuteen. He ryhtyivät tarjoamaan asiakkaille lähellä ja kaukana mahdollisuutta ryhtyä pikkurahalla huskyn kummiksi.

Koirakummi saa vastineeksi rahoistaan paitsi hyvän mielen myös viikoittaisen kuvan koirasta. Kuvan yhteydessä kerrotaan, miten kyseisellä koiralla menee: miten nuorukaisen treeni edistyy tai miten vanhuksen eläkepäivät sujuvat.

Koirakummitoiminta on kerännyt runsaasti kiinnostusta ja sitoutuneitakin on löytynyt. Se on helpottanut yrittäjien ja heidän karvaisten kumppaneidensa elämää sekä vähentänyt stressiä.

– Ei tarvitse pelätä, että koirilta loppuu ruoka, Herva sanoo.

Erityisesti huskylauman nuorin jäsen, heinäkuussa 2020 syntynyt Dot-poikanen, on vetänyt suloisuudellaan puoleensa monien kummien kiinnostuksen. Myös sinisilmäinen ja pörröinen Äijä on ollut suosittu kummikoira.

Yleisön vastaanotto kummikoiratoiminnalle on ollut niin hyvä, että Arctic Runaway Husky on päättänyt jakaa saamaansa hyvää eteenpäin tarjoamalla mainosalustaa myös muille alan pienyrittäjille.

Rahankeräystä vai yritystoimintaa?

Ruusujen lisäksi kummikoiratoiminta on saanut osakseen risuja. Herva ja Jormakka ovat saaneet viestejä, joissa väitetään, että toiminta on varainkeruuta. Yrittäjät kertovat olleensa asiasta yhteydessä poliisiin ja verottajaan, joiden mukaan kritiikki on aiheetonta. 

Rahankeräyksessä yleisöltä kerätään rahaa vastikkeetta. Rahankeräys on aina luvanvaraista toimintaa ja rahankeräyslupa on maksullinen. Mutta vaikka rahan vastikkeella pitää olla tietty arvo, on sen määrittely vaikeaa.

Herva sanoo, että koirakummius ei ole rahainkeruuta, sillä vastineeksi rahasummasta asiakas saa viikoittain kuvia ja tarinoita koiristaan. Ilman vastiketta yrittäjät eivät rahaa ota vastaan, vaikka lahjoittajan aikeet olisivat hyvät. 

Tällaisia perusteita on käytetty ennenkin vastikkeelliseen joukkorahoitukseen, johon ei tarvita lupia, Helsingin Sanomat kertoi elokuussa julkaistussa artikkelissaan. Lehden mukaan Mesenaatti-joukkorahoitussivuston kautta on pyydetty rahaa esimerkiksi koirien karanteenitalon tukemiseksi vastineeksi "tassunjälkigrafiikasta" ja rakennustöistä otetuista kuvista.

Hervan mukaan kummikoirien kohdalla kyseessä on oikea tuote, joka tulee olemaan jatkossakin yrityksen valikoimissa.

Yrittäjät toivovat kotimaanmatkailun jatkuvan talvellakin

Suomalaiset innostuivat kesällä kotimaanmatkailusta ja Lapissa riitti vilinää. Herva ja Jormakka toivovat, että into jatkuu talvellakin. 

– Toivottavasti vilske siirtyy talveenkin ja suomalaiset lähtisivät tukemaan lappilaista matkailua ja saisimme koiria liikkeelle, Herva sanoo.

Rekikoirayrityksiä voi tukea myös esimerkiksi ostamalla läheisilleen lahjakortteja talveksi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Osittaislähteet: FinlexHelsingin Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat