Olena Zelenska BBC:lle: "Minuun sattuu nähdessäni, etteivät lapseni suunnittele mitään"

Zelenskyi nauraa kyyneleet silmissä – muistelee haastattelussa, miten älyttömästi vaimo sai tietää presidenttiehdokkuudesta 0:44
Katso myös video heinäkuulta 2022: Zelenskyi nauraa kyyneleet silmissä – muistelee haastattelussa, miten älyttömällä tavalla vaimo sai tietää presidenttiehdokkuudesta.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vaimo Olena Zelenska kertoo BBC:n haastattelussa, kuinka suuresti sota vaikuttaa tällä hetkellä perheen elämään. 

Olena Zelenskan mukaan perhe on tällä hetkellä erillään toisistaan.

– Emme asu yhdessä mieheni kanssa, perhe on erillään. Meillä on mahdollisuus nähdä toisiamme, mutta ei niin usein kuin haluaisimme. Poikani kaipaa isäänsä, Zelenska kertoo BBC:lle.

Sodan keskellä eläminen on vaikuttanut niin presidentin perheeseen kuin myös miljoonien muiden ukrainalaisten elämään. Sodan tuoma epävarmuus tuntuu Zelenskasta erityisen pahalta lasten kannalta. 

– Minuun sattuu nähdessäni, etteivät lapseni suunnittele mitään. Tällaisessa iässä, nuoret ihmiset. Tyttäreni on 19-vuotias. He unelmoivat matkustamisesta, uusista aistimuksista, tunteista. Hänellä ei ole sellaista mahdollisuutta. 

Kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan vuoden 2022 helmikuussa, Zelenska joutui viettämään kuukausia piilossa salaisissa paikoissa lastensa kanssa. 

Zelenska kuvailee tunnetilaansa sodan alussa "jatkuvaksi adrenaliinin tunteeksi". Hän kuitenkin huomasi ajan kuluessa, että on "välttämätöntä" rauhoittua ja sopeutua vallitsevaan tilanteeseen. 

BBC:n mukaan Zelenska on kuitenkin hyvin tietoinen siitä, ketkä ovat Venäjän ykköskohteita: hänen miehensä ja lapsensa sekä hän itse.

"Tarvitsen mieheni rinnalleni"

Zelenska tapasi miehensä lukiossa. He työskentelivät yhdessä komediaryhmässä ja televisiossa, Zelenskyi näyttelijänä ja Zelenska käsikirjoittajana. 

Zelenska on noussut sodan myötä entisestä käsikirjoittajasta suureen julkisuuteen. Nykyisin hän kiertää ympäri maailmaa tapaamassa johtajia ja puhuu muun muassa sodan psykologisista vaikutuksista.

Presidentin vaimo kertoo BBC:lle, ettei hän koskaan unelmoinut, että hänen miehestään tulisi "historiallinen hahmo".

– Tämä on ehkä hieman itsekästä, mutta tarvitsen mieheni rinnalleni, en historiallista hahmoa, hän sanoo.

Vaikka Zelenska kuvailee kaipuutaan ehkä itsekkääksi, kertoo hän uskovansa miehensä tahdonvoimaan.

– Luulen, että kenelle tahansa muulle tuntemalleni henkilölle tämä tilanne olisi paljon vaikeampi. Hän on todella hyvin vahva ja sitkeä ihminen. Ja tätä kestävyyttä me kaikki tarvitsemme juuri nyt.

Zelenskan mukaan ukrainalaiset eivät voi olla varmoja huomisesta tai luottaa tulevaisuuteen. Toivoa kuitenkin on. 

– Meillä on valtava toivo voitosta, mutta emme tiedä, milloin se tulee. Tämä pitkä odotus ja jatkuva stressi vaatii veronsa. 

Lue myös:

    Uusimmat