Mainos

Oksennusrobotti sen osoittaa: Norovirus leviää jopa kolmen metrin päähän

Pohjoisenglantilaisessa laboratoriossa on kehitetty oksennusrobotti, jonka avulla tutkitaan sitä, kuinka norovirus tarttuu ihmisestä toiseen.

Tutkija Catherine Makisonin kehittämän ihmisen kaltaisen Vomiting Larry -oksennusrobotin tavoitteena on kuvata, kuinka laajalle alueelle virus voi levitä oksennuksen mukana.

Tähän mennessä oksennusroiskeita on lentänyt yli kolmen metrin päähän Larrystä.

Oksennusroiskeiden tutkiminen on oleellista, koska noroviruksen oireisiin kuuluu oksentaminen, joka voi olla hyvin voimakasta ja luonteeltaan räjähdyksenomaista. Oksennuksesta voi levitä ympäristöön pieniä pisaroita, joita on mahdotonta havaita silmämääräisesti.

Cambridgen yliopiston virusopin professori Ian Goodfellow kertoo, että alle 20 viruspartikkelia on riittävä määrä ihmisen tartuttamiseen.

– Pisara oksennusta tai gramma ulostetta sisältää viruspartikkelimäärän, joka on riittävä tartuttamaan yli 100 000 ihmistä.

Tutkijat ovat kiinnostuneita roiskeista myös siksi, että norovirus säilyy hengissä pitkiä aikoja kehon ulkopuolella. Tutkijoiden mukaan norovirus elää 12 tuntia kovilla pinnoilla ja 12 vuorokautta kankaissa, kuten matossa. Vedessä se voi selvitä kuukausia tai jopa vuosia. Lisäksi normaalit kodin puhdistusaineet tai alkoholia sisältävä käsigeeli eivät nujerra virusta.

Tutkimustilanteessa Larryn oksennuspisarat on tehty havaittaviksi siten, että oksennettava aine on hohtavaa.

Britanniassa on tämän flunssakauden aikana sairastunut norovirukseen jo miljoona ihmistä.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.