Oikeusoppinut Ulvila-käänteestä: Jos syytetty vaihtuu, tutkinnassa tehty äärimmäisiä virheitä

Tieto toisesta epäillystä Jukka S. Lahden murhaa koskevassa tutkinnassa yllätti täysin tapausta aktiivisesti seuranneen oikeusoppineen.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että poliisi on kesän aikana kuulustellut porilaista miestä rikoksesta epäillyn asemassa. Miestä ei ole kuitenkaan vangittu ja syyttäjä Kalle Kulmalan mukaan jatkosta tehdään ratkaisuja vasta sitten, kun jutun toinen syyttäjä palaa lomilta.

– On yllättävää ja tavatonta, että näin pitkän ajan päästä ilmestyy näin varteenotettava epäily, että syyttäjä joutuu tekemään ratkaisuja asian suhteen, sanoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Tolvasen mukaan on erittäin harvinaista, että vielä oikeusprosessin aikana tulee esiin uusia epäiltyjä. Jos tutkinta johtaisi syytetyn vaihtumiseen, kertoisi se Tolvasen mukaan äärimmäisen vakavista virheistä tutkinnassa.

– Jos Anneli Aueria vastaan nostetut murhasyytteet peruttaisiin, prosessissa olisi kyse varmasti Suomen historian pahimmasta oikeusmurhasta. 60-luvulla eräs mies istui syyttömänä taposta seitsemän vuotta vankilassa, mutta tapaus ei missään määrin ollut näin julkinen.

Jos tutkinta johtaisi syytetyn vaihtumiseen, kertoisi se Tolvasen mukaan äärimmäisen vakavista virheistä tutkinnassa.

Tolvanen pitää tässä vaiheessa kuitenkin vain teoreettisena vaihtoehtona, että syyttäjä päätyisi syyttämään porilaismiestä Auerin sijaan. Hän kuitenkin uskoo, että nyt tutkittavassa epäilyssä on kyse enemmästä kuin pelkästä kuulopuhetodistelusta.

Helsingin Sanomien mukaan miestä on kuultu, koska ulvilalainen nainen oli poliisiin ja syyttäjään yhteydessä keväällä ja kertoi porilaismiehen tunnustaneen Lahden surman hänelle. Nainen oli kertonut epäilyistään poliisille jo vuonna 2007, mutta tuolloin häntä ei omien sanojensa mukaan otettu tosissaan.

"Jos Aueria vastaan nostetut murhasyytteet peruttaisiin, prosessissa olisi kyse varmasti Suomen historian pahimmasta oikeusmurhasta."

Uusi käänne muutenkin mutkikkaassa jutussa palvelee Tolvasen mukaan Auerin puolustuksen etuja joka tapauksessa. Nyt tehtävä selvitys ulkopuolisesta tekijästä voi toimia puolustuksen näyttönä, vaikka porilaismies ei syytteeseen joutuisikaan.

– Auerin puolustus on koko ajan väittänyt, että murhatutkinta on ollut puutteellista ja asenteellista. Tämä antaa hyvän mahdollisuuden jatkaa tällä linjalla, etenkin, kun tämä epäiltynä kuultu henkilö on ollut poliisin tiedossa jo pitkään, Tolvanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat