Mainos

Oikeusoppineet: Kansa tarvitsee presidentin

Oikeusoppineet suhtautuvat penseästi ministeri Aatos Erkon esittämälle ajatukselle, jonka mukaan presidentin virka voitaisiin lakkauttaa kahden seuraavan presidenttikauden jälkeen.

Lapin yliopiston julkisoikeuden professorin Ilkka Saraviidan mielestä lakkauttamista voisi harkita vakavasti vasta, jos presidentillä olisi ylipääsemättömiä jännitteitä pääministerin tai ulkoministerin kanssa. Sitä paitsi ihmiset näyttävät arvostavan valtion päämiestä, Saraviita sanoo.

-Kun kerran kansa haluaa, miksi se ei saisi pitää presidenttiä, joka on gallupienkin mukaan tavattoman suosittu, Saraviita kysyy.

Valtiosääntöoikeuden professori Mikael Hide'n Helsingin yliopistosta puolestaan pohtii, mitä tehtävien jakamisella uusille toimijoille voitettaisiin.

-Juuri aikaa vievä matkustus ja edustaminen lisääntyisivät pääministerillä. Tultaisiin äkkiä sen ongelman eteen, kuka Suomea edustaa EU:ssa, Hide'n sanoo Aamulehden haastattelussa.

Erkko esitti eilen ilmestyneessä päätoimittaja Kari Hokkasen 60-vuotisjuhlakirjassa presidentin viran lakkauttamista pitkällä aikavälillä.

Erkko arvioi, että tasavallan presidentin virka käy tarpeettomaksi ja sen voisi pitkällä näkemällä lakkauttaa. Erkon mielestä pääministeri voisi hoitaa nykyiset presidentin tehtävät, ja hänellä olisi apunaan yksi varapääministeri. Erkko uskoo, että muutos olisi mahdollinen kahden seuraavan presidenttikauden jälkeen.

Tasavallan presidentin vallan ja merkityksen väheneminen näkyy tulevaisuudessa Erkon mukaan myös siten, ettei presidentin virka ole enää kiivaan tavoittelun kohde. Hän myöntää, että ajatuksella viran lakkauttamisesta tullaan "kansan syviin tuntemuksiin, joille on annettava arvoa".

-Kansa turvautuu edelleenkin hämmästyttävän paljon korkeimman vallan haltijaan, Erkko kirjoittaa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 02.01.2003)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja