Mainos

Oikeusministeri lisäisi oikeustoimen avoimuutta

Oikeusministeri Kari Häkämies (kok.) olisi valmis lisäämään tuomarinimitysten ja välimiestehtävien avoimuutta. Häkämies käsitteli oikeuslaitoksen julkisuuskuvaa Lakimiespäivillä Tampereella.

-Meidän on aivan pakko avata ja tehdä avoimemmaksi eräät tuomarinimitykset, jotka tähän asti näyttäytyvät kansalaisille järjestelmänä, joka täydentää itse itseään, Häkämies sanoi.

Oikeusministerin mukaan myös välimiestehtävät täytyy tietyin osin avata julkisuudelle.
-Tuomarin työn uskottavuuden näkökulmasta välimiestehtävien jääminen julkisuuden ulkopuolelle herättää perustellusti kysymyksiä, takaako olemassa oleva järjestelmä sen, ettei tuomareille näiden tehtävien kautta synny riippuvuussuhteita, jotka voivat häiritä varsinaista tuomarin tehtävää.

Häkämiehen mukaan terveen yhteiskunnan ratkaisut kestävät myös julkisuutta. Julkisuus on kiistatta monessa lakimiestehtävässä vaikea asia. Valmisteleva virkamies ei voi millään lailla puolustautua, kun kaikki argumentit hänen näkökulmastaan ovat salassa pidettäviä.

Julkisuus on kuitenkin tullut oikeuselämään lopullisesti. Karvaimmin julkisuuden on viime kuukausien aikana saanut kokea tuomioistuinlaitos.

-Tuomaritehtävissä toimivat juristit eivät voi kuitenkaan olla mitään julkisuuspelimanneja. Yksittäisten tuomioistuinpäätösten seikkaperäinen selittäminen julkisuudessa ei varmasti voi olla se tie, jolla uskottavuutta ja luotettavuutta haetaan. Täytyy olla muita keinoja asian ratkaisemiseksi, Häkämies korosti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.