Oikeus lakkautti Kirka Babitzinin säätiön – "Toiminta oli säätiölain vastaista"

Retrovartti: Kirka 16:26
Kirkaa muisteltiin Huomenta Suomen -lähetyksessä viime vuonna: ”Hän oli perheelleen aika erilainen mies, mitä medialle”

Helsingin käräjäoikeus päätti purkaa kuolleen laulajatähti Kirill "Kirka" Babitzinin säätiön. Lakkauttamista vaati patentti- ja rekisterihallitus eikä säätiölläkään ollut mitään sitä vastaan.

Kirill Babitzinin säätiö oli aikanaan perustettu Kirkan 50-vuotispäivänä vuonna 2000.

Sen tarkoitus oli kehittää ja tukea musiikin koulutusta ja harrastusta. Aikanaan se lahjoitti mm. päiväkodeille äänentoistolaitteita ja musiikkivälineitä. Päämääränä oli perustaa Helsinkiin Kirkan nimeä kantava lasten musiikkikoulu. Tämä ei koskaan toteutunut.

Kirka kuoli tammikuussa 2007. Säätiö sai vielä tuloja muistokonsertista 2008, mutta vuoden 2012 jälkeen sillä ei ole ollut toimintaa.

Epäselvä laina

Patentti- ja rekisterihallitus sai vuonna 2012 säätiöltä vuosiselvityksen, jossa hallituksen jäsenet ilmoittivat aikovansa purkaa säätiön seuraavan vuoden aikana.

Vuosiselvityksen tarkastuksessa prh:ssa huomattiin kuitenkin, että säätiö oli antanut säätiölain vastaisen lainan hallituksen puheenjohtajalle, Kirkan leskelle.

Käytännössä kyse oli säätiön viimeisestä varallisuudesta, 8755 eurosta.

Sen jälkeen säätiö on toimittanut prh:lle tietoja hitaasti. Vielä syyskuussa 2016 prh karhusi vuosien 2013 ja 2014 selvityksiä ja tietoa siitä miten pääomalaina on maksettu takaisin.

Marraskuussa 2016 säätiö lähetti vaaditut vuosiselvitykset. Vuoden 2014 kertomuksessa todettiin, että hallituksen jäsenelle on maksettu takautuvasti palkkioita kymmeneltä vuodelta 800 euroa vuodessa. Tällä oli kuitattu säätiön antama laina hallituksen puheenjohtajalle.

Tämä ei prh:lle kelvannut, vaan se velvoitti säätiön hallituksen perimään lainan takaisin. Säätiö puolestaan halusi purkaa itsensä, koska kirjanpidosta ja tilintarkastuksesta aiheutui kuluja. Prh:n ehtona oli kuitenkin se, että laina oli maksettu takaisin säätiöön.

Säätiö toimitti vuosien 2015 ja 2016 vuosiselvitykset vasta tammikuussa 2018. Ne olivat kuitenkin niin keskeneräiset, ettei niitä voinut rekisteröidä ilman täydennyksiä. Vuoden 2017 selvitys puuttuu yhä, vaikka se piti toimittaa prh:lle viimeistään kesäkuussa 2018.

Selvitysmies jatkaa

Säätiön lakkauttaminen on hyvin poikkeuksellinen toimenpide. Sitä prh kuitenkin vaati.

Prh huomautti vaatimuksessaan käräjäoikeudelle, että vanha säätiölaki nimenomaan kielsi säätiöitä lainaamasta rahaa lähipiirilleen. Näin oli kuitenkin tapahtunut.

Prh:n käsityksen mukaan hallituspalkkiot eivät todellisuudessa olleet palkkioita, vaan tarkoituksena oli vain kuitata lainasaatavat. Prh pohti vaatimuksessa, että onko tapauksessa jo kyse säätiörikoksesta.

Helsingin käräjäoikeus päätti lakkauttaa Kirkan säätiön ja asetti selvitysmiehen valvomaan selvitysmenettelyä.

 

Lue myös:

    Uusimmat