Oikea ruokavalio ja säännöllinen liikunta eivät välttämättä riitä – tutkimus selvitti hoikkuuden salaisuuden

15:15
Miten onnistua painonpudotuksessa?

Yliopiston tutkimus paljastaa, etteivät pelkkä ruokavalio ja liikunta ole ainoat painoon vaikuttavat asiat.

Ruokavalio kuntoon ja lenkkipolulle? Vaikka ruokavalion ja liikunnan tiedetään olevan kaksi avainasiaa painonhallintaan, aina nekään eivät tuota toivottua tulosta. Tuoreen tutkimuksen tulokset viittaavatkin siihen, että myös geeneillä on vaikutusta ihmisen hoikkuuteen.

Cambridgen yliopiston tutkijat tutkivat 1 600 terveen ja hoikan aikuisen DNA-näytteet. Osallistujien painoindeksi oli alle 19. Näytteitä verrattiin 2 000 erittäin liikalihavan henkilön DNA-näytteisiin sekä 10 400 normaalipainoisen näytteisiin.

Hoikat ovat hoikkia geenien vuoksi?

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että ylipainoisten osallistujien geenit olivat todennäköisemmin yhteydessä liikalihavuuteen. Sen sijaan hoikemmilla osallistujilla oli vähemmän ylipainoon liittyviä geenejä. Tutkimus osoitti lisäksi, että on olemassa geenialueita, jotka ovat yhteydessä nimenomaan hoikkuuteen.

– Tämä tutkimus osoittaa ensi kertaa, että terveet, hoikat ihmiset ovat yleisesti ottaen hoikkia, koska heillä on vähemmän geenejä, jotka lisäävät henkilön mahdollisuuksia ylipainoon, eivät siksi, että he ovat moraalisesti parempia, kuten jotkut haluavat antaa ymmärtää, toteaa tutkimuksen tekoon osallistunut yliopiston professori Sadaf Farooqi.

– On helppo rynnätä tuomitsemaan ja kritisoimaan ihmisiä heidän painostaan, mutta tiede osoittaa, että asiat ovat monimutkaisempia.

Farooqin mukaan geeneillä on jopa 40 prosentin rooli ihmisen painossa.

Nyt tutkijat haluavat löytää tietyt hoikkuuteen liittyvät geenit. Pitkän ajan tavoitteena olisi auttaa ihmisiä painonpudotuksessa. 

Huolimatta geeneistä, kannattaa pitää huolta terveellisestä elämäntyylistä. Lääkäri Steve Mowle neuvoo CNN:llä muistamaan hyvän ruokavalion, säännöllisen liikunnan, alkoholin kohtuudella, tupakoimattomuuden ja riittävät yöunet.

Tutkimus esiteltiin PLOS Genetics -julkaisussa.


Lähteet: New York Post, CNN

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja