Mainos

Odotettavissa revontulien loimotusta

Ilmatieteen laitos odottaa, että viikonvaihteessa koko Suomessa nähdään voimakkaista revontulia. Tämä johtuu siitä, että auringon aktiivisuus on korkea.

Pohjoismaitten lisäksi revontulien odotetaan näkyvän viikonvaihteessa poikkeuksellisesti jopa Brittein saarilla ja Pohjois-Ranskassa.

Ilmatieteen laitos sai tänään amerikkalaisesta tutkimuslaitoksesta Space Environment Centeristä ja eräistä muista auringon toimintaa seuraavista tutkimuskeskuksista tietoja, joiden mukaan auringossa tapahtui eilen sarja voimakkaita purkauksia.

Näiden tuloksena maapallon magneettikenttään iskeytyy suurella todennäköisyydellä perjantaina ja lauantaina auringon purkaushiukkasia. Niiden vaikutus havaitaan maanpinnalla voimakkaina magneettisina myrskyinä ja kirkkaina revontulina Lapissa, mahdollisesti myös Etelä-Suomessa.


Auringon aktiivisuus kasvussa

Auringon aktiivisuus on koko ajan ollut kasvussa sitten viime vuoden lokakuussa ohitetun auringonpilkkuminimin. Auringonpilkkuja odotetaan olevan runsaimmin vuosina 1999-2000, jolloin myös erittäin suurten magneettisten myrskyjen ja kirkkaiden revontulien esiintyminen on runsasta aina Etelä-Suomea myöten. Ilmatieteen laitoksen revontuliennustepalvelu käynnistyy jälleen lokakuun alusta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.