Mainos

Obuchi tapasi Albrightin, Tangin ja Primakovin

Japanin tuleva pääministeri Keizo Obuchi sanoi tänään aikovansa toimia nopeasti saadakseen maan talouden uudelleen kuntoon.

Obuchi kertoi aikeistaan Yhdysvaltain ulkoministerille Madeleine Albrightille tavatessaan tämän Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin kokouksen yhteydessä Manilassa. Amerikkalaiset virkamiehet kertoivat Obuchin sanoneen, että hän on valmis tekemään "sen mitä vaaditaan" , jotta maan talous saataisiin jaloilleen.

-Aion toimia nopeasti ja teen sen myös, Obuchi vakuutti. Tuleva pääministeri kertoi Albrightille olevansa tunnettu ammattipoliitikkona, joka ei tee vaikeita päätöksiä. Amerikkalaisvirkamiesten mukaan hän näytti kuitenkin päättäneen osoittaa, että hänessä on ainesta vahvaan johtajuuteen. Albrightin ja Obuchin tapaaminen kesti 45 minuuttia ja sitä kuvailtiin "hyvin lämpimäksi ja sydämelliseksi". Ministerit tuntevat toinen toisensa jo ennestään ja kutsuvat toisiaan etunimellä. Viimeksi he tapasivat Tokiossa heinäkuun alussa.

Kiina ei devalvoi

Obuchi viipyi Manilassa vain 12 tuntia, mutta ennätti tavata myös Venäjän ulkoministerin Jevgeni Primakovin ja Kiinan ulkoministerin Tang Jiaxuanin. Japanilaisten virkamiesten mukaan Tang sanoi Obuchille, ettei Itä-Aasiaa koetellut talouskriisi ole vielä ohi, vaan pahenee entisestään.

-Kansainvälinen yhteisö seuraa tarkkaan, selviytyykö Kiina kriisistä eikä devalvoi valuuttaansa, Tang sanoi. Hän vakuutti Kiinan tuntevan vastuunsa Aasian talouksista. -Kiina on kypsän ja vakavan harkinnan jälkeen päättänyt olla devalvoimatta juania. Päätöstä ei pyörretä, Tang sanoi. Obuchi puolestaan lupasi tehdä kaikkensa vahvistaakseen Japanin taloutta. Hän sanoi myös, että Kiinan presidentin Jiang Zeminin syyskuussa tapahtuva Japanin-vierailu on Japanin tämän vuoden tärkein diplomaattinen tapahtuma.

Venäjän ja Japanin vierailuvaihdot jatkuvat

Obuchi ja Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov totesivat, että suunnitellut vierailut maiden välillä jatkuvat huolimatta siitä, että hallitus vaihtuu Japanissa ensi viikolla. Japanin seuraava ulkoministeri vierailee siten syyskuussa Venäjällä valmistellakseen Japanin pääministerin vierailua Moskovaan. Presidentti Boris Jeltsin puolestaan vierailee Japanissa ensi vuonna.

Primakov kertoi Jeltsinin haluavan Japanin uuden pääministerin kanssa yhtä hyvät suhteet kuin hänellä oli tämän edeltäjään Ryutaro Hashimotoon. Obuchi ja Primakov päättivät myös jatkaa neuvotteluja Japanin ja Venäjän rauhansopimuksesta, joka on edelleen allekirjoittamatta toisen maailmansodan jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.