Mainos

Obama ja Medvedjev tekivät reippaita sopimuksia

Yhdysvaltain ja Venäjän johtajat päättivät korjata maittensa viilentyneet suhteet. Supervaltojen presidenteillä oli ensimmäinen kahdenkeskinen tapaaminen Lontoossa G20-maiden huippukokouksen alla. Presidentti Barack Obama ja Dmitri Medvedev ilmoittivat että heidän ensimmäisenä konkreettisena tavoitteenaan on vähentää ydinkärkien määrää alemmalle tasolle kuin mistä sovittiin vuonna 2002. Presidentit kertoivat yhteisessä tiedotteessaan odottavansa neuvottelujen ensimmäisiä tuloksia heinäkuussa.

Yhdysvallat ja Venäjä sopivat yhteistyöstä Afganistanin rauhoittamiseksi ja kehottivat Irania palauttamaan luottamuksen sen ydinohjelman rauhanomaisuuteen. Yhteisisessä julkilausumassa oltiin myös huolestuneita Pohjois-Korean valmisteilla olevasta ohjuskokeesta.

Myös erimielisyyksiä

Presidentit kertoivat avoimesti olevansa erimieltä Venäjän ja Georgian välisestä sodasta viime vuonna. Toinen kiista koskee Yhdysvaltojen itäsieen Eurooppaan suunnittelemaa ohjuspuolustusjärjestelmää , jonka Venäjä kokee uhkaksi omalle turvallisuudelleen. Näiden erimielisyyksien takia supervaltojen suhteet viilentyivät pahimmilleen sitten kylmänsodan. Tämänpä'iväistä neuvottelua valmistellessa Yhdysvallat ehdotti suhteiden rakentamista puyhetaalta päydätä ja ulkoministeri Hillary Clinton toi virkaveljelleen Sergei Lavroville symbolisen reset-nappulan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.