Mainos

Obama ja kolme raamattua

Yhdysaltain presidentti Barack Obaman toinen virkakausi alkaa virallisesti tänään. Hän vannoo virkavalansa yksityisessä seremoniassa Valkoisessa talossa, koska perustuslain mukaan uusi virkakausi alkaa aina puolelta päivin tammikuun 20. päivänä.

Virkaanastujaisia ei sen sijaan voida juhlia sunnuntaina, joten ne pidetään maanantaina perinteisine puheineen ja paraateineen. Tällä kertaa samaan päivään osuu myös kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin syntymän vuosipäivä, joka on maassa yleinen vapaapäivä.

Obama vannoo valansa korkeimman oikeuden päätuomari John Robertsille. Valkoisen talon tilaisuudessa käytetään perheraamattua, joka on kuulunut Michelle Obaman isoäidille.

Uusinta maanantaina

Obama uusii valansa Capitol –kukkulalla pidettävässä juhlavassa ja perinteisessä seremoniassa. Tuolloin hän aikoo käyttää poikkeuksellisesti kahta raamattua.

Toinen on presidentti Abraham Lincolnille kuulunut raamattu, jota Obama käytti myös neljä vuotta sitten. Nyt se saa seurakseen Martin Luther Kingille kuuluneen raamatun. Tämä raamattu kulki Kingin mukana hänen ympäri maata suuntautuneilla puhujamatkoillaan.

Obama jakaa maanantaina valansa jälkeen myös mielenkiintoisen ennätyksen presidentti Franklin D. Rooseveltin kanssa. Kumpikin valtionpäämiehistä on vannonut valan neljästi.

Obamahan joutui uusimaan valansa neljä vuotta sitten varmuuden vuoksi, koska tuomari Roberts sekoili hieman sanoissaan Capitolin virkaanastujaisissa ja nytkin hän vannoo sen kahdesti.

Vain kahdet tanssiaiset

Virkaanastujaisjuhlallisuuksien jälkeen Capitolilla nautitaan juhlalounas. Sen jälkeen vuorossa on juhlaparaati Washingtonin keskustan läpi Capitolilta Valkoiseen taloon. Neljä vuotta sitten Obama ja hänen Michelle-vaimonsa kävelivät jäätävästä ilmasta huolimatta osan matkasta.

Tälläkin kertaa jännitetään sitä, mitä Michellellä on yllään seremonian aikana ja vielä enemmän sitä, miten hän pukeutuu illan juhliin.

Tällä kertaa pidetään vain kahdet viralliset tanssiaiset viimekertaisten kymmenen sijaan. Ensimmäisen naisen asuvalintaan kiinnitetään huomiota senkin vuoksi, että hänestä on muotoutunut viimeisten neljän vuoden aikana ylistetty muoti-ikoni. Yhdysvalloissa kohistiin jo siitä, että pari päivää sitten 49 vuotta täyttänyt Michelle ei oli leikkauttanut itselleen otsatukan. Tämän arvellaan osoittavan sitä, että hän aikoo valita jotain kohauttavaa suuren illan juhliin.

Katso Päivi Sinisalon juttu (Seitsemän uutiset 20.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.