Mainos

OAJ: Lapsen ja nuoren ongelmat näkyviksi tarkistuspisteissä

Opetusalan ammattijärjestö OAJ ehdottaa lasten ja nuorten elämään niin sanottuja tarkistuspisteitä.

Järjestön mukaan ennen esiopetusta neuvolassa voitaisiin arvioida oppimisen esteitä. Toinen vaihe olisi peruskoulun kahdeksannella luokalla.

Kolmas tarkastelu olisi pojilla kutsuntojen yhteydessä, tyttöjen kolmas tarkistuspiste vaatii OAJ:n mukaan vielä lisäpohdintaa.

Tarkistuspisteissä mahdollisiiin ongelmiin voitaisiin puuttua ja tarjota ohjausta, jos lähipiirin tuki ei riitä.

– Kyllä nämä varhaiskasvatuksen ja koulutuksen ammattilaiset näkevät jo päiväkodissa isosta osasta lapsia, että ongelmia saattaa tulla. Peruskoulun alakoulun ja viimeistään yläkoulukouluvaiheessa väittäisin, että vähintään 90 prosenttia ongelmien syntymisestä on jo tiedossa, ja niihin pitäisi puuttua, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ehdottaa myös, että kutsuntojen yhteydessä kansalaiskelpoisuutta arvioitaisiin laajemmin kuin vain soveltuvuutena varusmiespalvelukseen.

– Jopa neljännes pojista, jotka ovat kutsunnoissa, eivät kuitenkaan aloita varusmiespalvelusta. Heistäkin, jotka aloittavat, jää vielä jonkin verran pois. Joku syyhän siihen on, että he eivät aloita. Kun tämä syy on selvinnyt, niin siitä ei seuraa yhtään mitään. Me nyt ehdotamme, että kun syy kutsuntojen yhteydessä on selvillä, niin välittömästi tulisi aloittaa tukitoimet. Se, miten tytöt tähän istutetaan, vaatii vielä innovatiivista pohtimista, Luukkanen.

Ehdotus tarkistuspisteistä on osa OAJ:n valmistelemaa kansallista osaamisohjelmaa.

OAJ myös esimerkiksi peruisi ammattikoulutuksen opiskelijapaikkojen leikkaukset tai ainakin siirtäisi ne vuoteen 2016.

(MTV3)

Katso Pauli Poutasen juttu (Seitsemän uutiset 25.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.