OAJ: Kuntien puututtava kouluväkivaltaan

Opettajien ammattijärjestö OAJ on huolissaan opettajiin kohdistuvan väkivallan lisääntymisestä.

Levottomuus, häiriökäyttäytyminen ja väkivalta ovat lisääntyneet kouluissa hälyttävästi viime vuosina. Opettajat pohtivat keinoja tilanteen korjaamiseksi, mutta vaativat myös muita tahoja talkoisiin. OAJ:n apulaisosastopäällikkö Markku Poutala moittii toimettomuudesta etenkin kuntia.

- Koulutuksen järjestäjät eli kunnat eivät ota vakavasti näitä asioita. Ne sysäävät ikään kuin laboratorioon opettajan, ikään kuin pelikentälle oppilaiden kanssa, jotka saattavat olla äärimmäisen väkivaltaisia ja äärimmäisen sairaita oppilaita. Koulutuksen järjestäjät katselevat sitten katsomosta tätä tilannetta ja seuraavat, että kuinka opettaja tulee toimeen, Poutala suitsii.

OAJ:n apulaisosasttopäällikön mukaan ongelmakoululaiset ovat väärässä oppiympäristössä.

- Jos kaikista muista turvaverkoista ihminen putoaa läpi, niin yksi mistä hän ei koskaan putoa läpi on normaali perusopetuksen yleisopetus. Toisin sanoen, sinne rysänperälle tulevat kaikki ne, joita ei oteta missään muualla kiinni, ryhdytä hoitamaan, saatikka että heille tarjottaisiin oikeita opiskeluolosuhteita, Poutala sanoo.

Koululaisten levottomuus ja aggressiivinen käytös ovat pahentuneet viime vuosina ympäri Suomea. Esimerkiksi Vantaan kouluissa väkivalta- ja uhkatilanteet lähes kaksinkertaistuivat viime vuonna.

Opettajat uupuneita

Yli puolet opettajista sanoo uupuvansa työssään oppilaiden häiriökäyttäytymisen vuoksi. Huutelu, häirintä, kiroilu ja kiusaaminen ovat koulujen arkipäivää. Myös oppilaiden väkivallan kohteeksi joutuu vuosittain satoja opettajia - noin neljä prosenttia ammattikunnasta.

Eniten ongelmat ovat lisääntyneet ala-asteiden luokissa, joissa muutama oppilas pystyy tehokkaasti pilaamaan muiden opiskelun, eikä vanhemmiltakaan aina heru apua. Jopa viidesosa opettajista kokee joutuneensa vanhempien kiusanteon kohteeksi. Vanhempien on joskus vaikea uskoa omista lapsistaan pahaa.

Nykyiseen tilanteeseen opettajat ehdottavat lääkkeeksi luokkakokojen pienentämistä ja erityisluokkien lisäämistä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 16.02.2006)

Lue myös:

    Uusimmat