Nyt puhuu Leena Meri: "Tämäntyyppisen keskustelun herättäminen on huolestuttavaa"

Oikeusministeri Meri: Tämä hallitus puolustaa todella vahvasti oikeusvaltiota 0:24
Oikeusministeri Meri: Tämä hallitus puolustaa todella vahvasti oikeusvaltiota

Asiasta on keskusteltu hallituksessa.

Oikeusministeri Leena Meri (ps.) sanoo, että hallitus puolustaa vahvasti oikeusvaltiota ja on ottanut vakavasti oikeudenhoidon turvaamisen. Hän viittaa hallituksen kehysriihipäätöksiin, joilla muun muassa turvattiin syyttäjiä, Rajavartiolaitosta ja tuomareita. Hän sanoi itse tehneensä pitkän juristi- ja tuomioistuinuran ja osaavansa arvostaa sitä työtä.

Meri kommentoi toimittajille eduskunnassa Helsingin Sanomien maanantain kirjoitusta, jonka mukaan hän oli muuttanut tuomioistuinten ja syyttäjien riippumattomuutta selvittävän työryhmän toimeksiantoa niin, ettei se enää valmistele lakiesitysluonnosta, vaan laatii asiasta muistion.

Meren mielestä tämän tyyppisen keskustelun herättäminen on huolestuttavaa, vaikkakin oikeusvaltiosta on tärkeää keskustella.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan asiasta on keskusteltu hallituksessa.

Asia siirtyy seuraavalle hallitukselle

HS:n mukaan työryhmän oli alun perin tarkoitus pohtia perustuslain 106. pykälän muuttamista. Uudessa asettamispäätöksessä tätä pykälää koskeva tehtävä on HS:n mukaan kokonaan poistettu.

Mereltä tiedusteltiin perustetta tähän.

– Se ei ole hallitusohjelmakirjaus ja hallitusneuvotteluissa on katsottu näin.

Oikeusministeriön mukaan työryhmä tuottaa muistion, joka sisältää myös ehdotukset lakimuutoksiksi. Hallituksen esityksen sijaan asiasta on perusteltua laatia muistio, koska asian arviointi siirtyy seuraavalle hallitukselle, ministeriö perustelee tiedotteessa.

Viikonloppuna Iltalehti taas uutisoi tietojensa pohjalta, että Meri hajotti rasismirikoksia käsitelleen työryhmän sen jälkeen, kun valtakunnansyyttäjä ei suostunut vaihtamaan valtakunnansyyttäjän toimistoa edustanutta työryhmän jäsentä. Tätä Meri ei suostunut kommentoimaan eduskunnassa lainkaan. Hän sanoi, että on kommenttinsa asiasta jo antanut.

Lue myös:

    Uusimmat