Mainos

Nyt pitää ryhtyä säästämään energiaa

EU-komission tänään julkaisemat tavoitteet uusiutuvan energian käytöksi merkitsevät tavalliselle suomalaiselle yksinkertaisesti energian säästämistä. Esimerkiksi kodin lämpötilaa kannattaisi opetella laskemaan ja kodinkoneliikkeessä pitäisi valita energiatehokkain laite.

Motiva Oy:n ohjeet ovat yksinkertaiset: laske kodin lämpötila 20 asteeseen, käytä vettä säästeliäästi ja sammuta kaikki sähkölaitteet, kun et käytä niitä. Saunaakaan ei kannata pitää tuntikausia lämpimänä odottamassa, vaan saunoa heti, kun sauna on kuumentunut.

EU-komission ympäristöasiain pääosaston johtaja Timo Mäkelän mukaan kuluttaja voi tulevaisuudessa luottaa siihen, että kodinkonekaupassa myytävät laitteet kuluttavat vähemmän energiaa ja hillitsevät siten ilmastonmuutosta

Ympäristötavoitteiden tarkoitus on ohjata unionin asukkaita myös liikkumaan ja rakentamaan nykyistä säästäväisemmin. Suomessa asuminen kuluttaa kylmän ilmaston takia paljon energiaa, mutta rakentaminen on Mäkelän mukaan toteutettu moniin muihin EU-maihin verrattuna energiatehokkaasti.

- Öljystä pyritään lämmityslähteenä kokonaan eroon, ja kaukolämmön merkitys kasvaa. Energian hinta on nousussa ja uskon, että esimerkiksi maalämmön houkuttelevuus lisääntyy.

Maalämmön puolesta puhui myös elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen tänään. Pekkarisen mukaan Suomessa on nyt lisättävä myös metsäenergian sekä vesi- ja tuulivoiman käyttöä. Lisäksi energiaa on säästettävä aikaisempaa tehokkaammin.

Liikenteen osalta komission tavoitteena on päästöjen rajoittaminen. Miten siihen päästään, sen Suomi määrittelee myöhemmin itse. Hallitus valmistelee parhaillaan ilmasto- ja energiastrategiaa, jossa hallitus kertoo, miten ja millä keinoilla eri energiavaihtoehtojen käyttöä tullaan edistämään. Tämän vuoksi ympäristöministeri Kimmo Tiilikainenkaan ei kertonut tänään, millä keinoilla EU-velvoite täytetään. Käyttöön voidaan ottaa lakeja, taloudellisia pakotteita kuten veroja ja/tai tiedotusta. Strategia annetaan selontekona eduskunnalle jo ennen kesälomia.

Lue lisää: (23.1.2008)

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.