Nuorten itsetuhoisuus on lisääntynyt – somessa kuvaillaan ja ihannoidaan itsemurhia: "Todellisuus ei ole kaunista"

Huoli nuorten itsemurhista kasvaa – asiantuntijan mukaan synkät somepäivitykset ovat varoitusmerkkejä 5:41
Huoli nuorten itsemurhista kasvaa – synkät somepäivitykset ovat varoitusmerkkejä. Katso videolta Jaakon haastattelu, jonka veli Tuomas päätyi itsemurhaan.

Koronakeväänä on huolestuttu itsemurhien määrän merkittävästä kasvusta Suomessa. Yle kertoi toukokuussa epäiltyjen itsemurhien määrän kasvaneen jopa 15 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Erityisesti nuorten itsetuhoisuuden lisääntymisestä ollaan huolissaan. Jo ennen koronaa 15–24-vuotiaat suomalaiset nuoret tekivät muihin EU-maihin verrattuna viidenneksi eniten itsemurhia.

Nuorten itsetuhoisuus somessa

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen kertoo nuorten itsetuhoisuuden näkyvän sosiaalisessa mediassa esimerkiksi pahan olon jakamisena postauksissa ja pahimmissa tapauksissa jopa suoran kuolemanhalun ilmaisuna.

– Syytä huolestua on erityisesti silloin, kun puhutaan jo tavoista tehdä itsemurha.

Sutelainen painottaa kuitenkin, että merkit voivat usein olla myös melko huomaamattomia ja jo pelkkien synkkien ja toivottomien somepäivitystenkin jakamisesta on syytä huolestua.

Hän kannustaa huolestuneita läheisiä kysymään asiasta suoraan ja tarvittaessa hakemaan apua.

– Jos yhtään tulee huolestunut olo, kysy läheiseltäsi asiasta suoraan ja kerro huolestuneesi hänen jakamastaan postauksesta ja tarjoudu auttamaan tai hakemaan apua.  

"Todellisuus ei ole kaunista"

Sutelaisen mukaan sekä sosiaalisessa että muussa mediassa on havaittavissa myös itsemurhan ihannointia, mikä voi johtaa itsemurhien lisääntymiseen entisestään.

– Itsemurhien todellisuus ei ole kaunista ja siitä puhuttaessa kaikkea elokuvamaista romantisointia tulee välttää.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa vuonna 2019 julkaistussa LINKKI tutkimuksessa todettiin 10-17 -vuotiaiden itsemurhien lisääntyneen huomattavasti Netflixin Kolmetoista syytä (13 Reasons Why) -sarjan julkaisun jälkeen.

Sarjassa seurataan itsemurhan tehneen teinitytön jälkeensä jättäneitä viestejä ja nauhoja, joista selviää, miksi hän päätyi itsemurhaan.

Sutelainen toivoo ihmisten puhuvan sosiaalisessa mediassa ja muualla itsemurhasta mahdollisimman neutraalisti ja välttämään itsetuhoisuuden kuvailua.

– Keskustelun painopisteen tulisi aina olla itsetuhoisuudesta selviytymisessä sekä avun hakemisessa ja saamisessa.  

Apua saatavilla

MIELI Suomen Mielenterveys ry on julkaissut #chatsafe – Opas nuorille turvalliseen verkkoviestintään itsemurhasta -ohjeistuksen.

Ohjeistuksella pyritään auttamaan ja tukemaan nuoria, jotka ovat tekemisissä itsetuhoisuuden ja -murhien kanssa sosiaalisessa mediassa.

Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi omat tai lähipiirin itsetuhoiset postaukset ja yhtälailla myös julkisuuden henkilöiden itsetuhoisuutta tai -murhia käsittelevät julkaisut.

Tukea ja apua saa myös aina ympäri vuorokauden järjestön kriisipuhelimesta.

Lue myös:

    Uusimmat