Nuorilla miehillä suuria ulkonäköpaineita

Tutkijan mukaan poikien voi olla tyttöjä vaikeampaa erottautua massasta.

Syrjäytyneet miehet kärsivät ulkonäköön ja painoon liittyvistä ongelmista merkitsevästi naisia enemmän, nuorten hyvinvointikokemuksia ja tulevaisuuden odotuksia selvittänyt raportti paljastaa. VAMOS:n  selvityksen mukaan elämänhallinnan heikentyessä oireilu on usein fyysistä.

– Nuoret miehet kärsivät sekä painoon liittyvistä ongelmista että heikossa kunnossa olevista hampaista, työryhmän jäsen professori Juho Saari Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

Raportin mukaan naiset olivat miehiä lähes kaksi kertaa useammin täysin tyytyväisiä ulkoiseen olemukseensa. Ulkonäkö vaikuttaa selkeästi myös muuhun hyvinvointiin, kuten itsetuntoon ja -kunnioitukseen sekä henkiseen terveyteen.

– Jos hampaat ovat huonossa kunnossa, voi olla vaikea hymyillä, Saari valottaa.

Nuorten hyvinvointia edistävä VAMOS aikookin ottaa ulkonäköön liittyvän avun osaksi palveluitaan.

– VAMOS reagoin nopeasti tämän tyyppisiin tuloksiin, Saari muistuttaa.

Likaisuus on häpeä

Filosofian tohtori Marjo Kamilan mukaan ulkonäkö kiinnostaa yhtä lailla poikia ja tyttöjä. Varsinaisia ulkonäköpaineita lapset eivät Kamilan mukaan yleensä koe.

–  Tutkimuksessani olen kohdannut pääosin iloisia ja kuluttajatietoisia lapsia. Paineet kasautuvat yksittäisille lapsille, pohjalaislasten kuluttajuutta selvittänyt Kamila sanoo.

Tutkijan mukaan lapset ovat kuitenkin hyvin kiinnostuneita kauneudesta. Siinä missä pojille erityisesti merkkivaatteet ja kampaus ovat hyvin tärkeitä, tytöille shoppailu on etenkin suurissa kaupungeissa harrastus, joka yhdistää ystäviä.

– Sama tyttö, joka leikkii pehmoleluilla, voi laittaa itsestään kuvia Instagramiin kauniina. Lapsuus on laajentunut käsittämään erilaisia asioita kuin aiemmin, Kamila selittää.

Köyhän perheen lapsi voi kokea muita enemmän paineita, Kamila myöntää.

– Lapset osaavat lukea symbolisia merkkejä tosi hyvin. Rikkinäiset vaatteet ja likaisuus voidaan kokea häpeällisiksi, Kamila sanoo.

Kamilan tutkimuksen perusteella pojat haluavat tyttöjä useammin kuulua ryhmään ja näyttää samalta kuin muutkin.

– He eivät uskalla olla erilaisia, Kamila kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat