Tiede löysi viisi tapaa ehkäistä lapsen ylipainoa – montaako sinä jo harrastat?

Tämän naisen vartalo on pelkkää lihasta 1:04

Video: Tämän naisen vartalo on pelkkää lihasta!

Jos haluat pitää huolta lapsesi painosta, huolehdi itsestäsi. Näin neuvoo uusi tutkimus, joka analysoi äitien ja lasten elämäntapoja ja yritti päätellä, miten lasten liikalihavuutta voisi ehkäistä.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Äitien elämäntavat liittyvät kiinteästi lasten painoon

Tutkijat havaitsivat, että äitien elämäntavat liittyvät kiinteästi siihen, onko lasten painoindeksi normaalipainon alueella, kertoo Insider. Painoindeksiä tosin on kritisoitu siitä, että se on väärä tapa mitata terveyttä

Tutkimuksessa löytyi viisi hyvää tapaa, joita noudattavien lapset olivat ylipainoisia huikeat 75 prosenttia epätodennäköisemmin. Kuinka montaa sinä noudatat?

Näitä tapoja normaalipainossa pysyneiden lasten äidit harjoittivat:

  1. Pysyvät itse normaalipainossaan
  2. Treenaavat ainakin 150 minuuttia viikossa
  3. Eivät tupakoi
  4. Syövät laadukasta ruokaa, jossa on paljon vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, täysjyvää, hyviä rasvoja. Eivät syö paljoa sokerisia juomia, punaista lihaa tai prosessoitua lihaa.
  5. Juovat vain vähän tai kohtuullisesti, eli enintään kaksi pientä lasillista viiniä päivässä

Tutkitut äidit olivat ammatiltaan sairaanhoitajia, mikä lienee osaltaan vaikuttanut tulokseen ainakin jollain tasolla. Tutkittavat eivät myöskään aina osaa kertoa oikein esimerkiksi ruokavaliostaan tai alkoholinkäytöstään. Myös isän vaikutuksesta lapsen painoon tarvittaisiin lisätietoa. 

Terveillä elämäntavoilla normaalipainoisia lapsia

Jos äiti oli liikalihava, lapsi oli kolme kertaa muita todennäköisemmin myös liikalihava. Tupakoimattomien lapset olivat liikalihavia 31 prosenttia epätodennäköisemmin.

Mikäli sekä äiti että lapsi elivät terveellisesti, siis söivät hyvin ja kuntoilivat, lapsi oli liikalihava 82 prosenttia epätodennäköisemmin. Äidin hyvät elämäntavat voivat siis tuoda mukanaan suurta etua myös lapselle!

Lue myös:

    Uusimmat