Nuori mies tilasi isänsä palkkamurhan netistä Tampereella – teko piti maksaa perintörahoilla

Parikymppinen mies tilasi isänsä murhan 19-vuotiaalta Tampereella 11:23
Parikymppinen mies tilasi isänsä murhan 19-vuotiaalta: Katso Rikospaikan juttu harvinaisesta rikoksesta.

Tampereella tapahtui tammikuussa 2020 Suomen oloissa harvinainen palkkamurha. 44-vuotias mies surmattiin kotiinsa kymmenillä teräaseen iskuilla. Parikymppinen mies tilasi isänsä murhan Tor-verkosta tekoaikaan 19-vuotiaalta mieheltä.

Henkirikos tapahtui varhain tiistaiaamuna 28. tammikuuta 2020.

Uhrin naapurit näkivät rivitalon pihalla tappelun ja he soittivat hätäkeskukseen. Kun poliisi ja pelastusviranomaiset saapuivat paikalle, 44-vuotias mies oli jo kuollut. Hänet löydettiin kotinsa eteisestä.

–Jäljistä päätellen oli selvää, että hänet oli siirretty siihen kohtaan. Huoneistossa oli tappelun jälkiä ja myös jälkiä siitä, että asuntoa oli yritetty siivota, tutkinnanjohtajana toiminut rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Uhrin kehossa oli noin neljäkymmentä pisto- ja viiltohaavaa.

Poliisille oli alusta asti selvää, että kyse oli henkirikoksesta, mutta teon motiivi oli täysin pimennossa. Myös tekijä oli tuntematon.

Hedelmäpussin pakkaustarra tärkeässä roolissa

Poliisi pääsi kuitenkin hyvin nopeasti tekijän jäljille. Tässä olivat apuna televalvontatiedot ja valvontakamerakuvat, joihin tekijä oli tallentunut.

Uhrin kotoa löytyi läpinäkyvä hedelmäpussi, joka oli lopulta hyvin olennaisessa osassa tutkinnassa. Mies oli unohtanut kuula-aseensa pussin sisällä uhrin asuntoon. Pussissa oli Jyväskylässä sijaitsevan ruokakaupan punnitustarra, ja siinä pakkauspäivämäärä 27. tammikuuta.

Poliisi haki tolppatiedot Jyväskylästä ja valvontakamerakuvat ruokakaupasta. Tekijän henkilöllisyys selvisi lopulta televalvontatietojen avulla, kun poliisi oli ensin saanut selville hänen tyttöystävänsä henkilöllisyyden.

Murhasta epäilty otettiin kiinni jo päivä henkirikoksen jälkeen.

Tutkinnan aikana selvisi, että henkirikoksella oli tilaaja. Hän paljastui uhrin pojaksi.

– Kyse oli avioeroperheestä ja myöhemmin kävi ilmi, että poika oli kokenut isänsä toiminnan niin, että uusi perhe oli syrjäyttänyt hänet, Kinnunen kertoo.

Nuori mies kaupitteli palkkamurhaa netissä

Nuoret miehet olivat sopineet WickrMe-viestipalvelussa teon yksityiskohdista.

Parikymppinen poika lupasi maksaa palkkion murhasta, kun hän olisi ensin saanut perinnön isänsä kuoleman jälkeen.

Palkkamurhaa netissä myynyt mies vaati tilaajalta etukäteen kuvia tämän henkilöllisyydestä. Nämä olivat raskauttavia todisteita tilaajan osalta.

Oikeudessa uhrin poika Aatu Viljami Halonen tuomittiin murhan yllytyksestä ja uhrin surmannut Mika Markus Aleksi Hytönen murhasta. Kumpikin tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Katso yllä olevalta videolta, miten poliisi pääsi murhaajan jäljille, mitä erikoisia käänteitä tutkinnan aikana oli ja miten kuva lusikasta paljasti palkkamurhan tilaajan.

Rikospaikka MTV3-kanavalla keskiviikkoisin klo 22.35. Kaikki Rikospaikan kaudet ja jaksot voi katsoa myös Katsomosta – ihan milloin tahansa. 

Lue myös:

    Uusimmat