Mainos

Nuoret miehet lihovat aikuisuuden kynnyksellä

Tuoreen tutkimuksen mukaan nuorten lihomista aiheuttavat nimenomaan elintavat ja ympäristötekijät. Varsinkin nuoret miehet lihovat heti täysi-ikäiseksi tulon jälkeen.

Lääketieteen lisensiaatti, elintarviketieteiden maisteri Kirsi Pietiläinen tutki väitöskirjassaan kaksosten kasvua, lihavuutta ja lihavuuteen liittyviä lisäsairauksia. Tutkimuksessa seurattiin noin 5000 kaksosen painonkehitystä 16 vuoden iästä noin 25 vuoden ikään. Pietiläinen havaitsi, että erityisesti nuoret miehet pulskistuivat täysi-ikäiseksi tulon jälkeen.

Pietiläisen tutkimuksessa 18-vuotiaista miehistä ylipainoisia oli joka kymmenes, mutta 25-vuotiaista jo lähes joka kolmas. Naisista ylipainoisia oli 18 vuoden iässä kuusi prosenttia ja 25 vuoden iässä 15 prosenttia.

Pituuskasvuun ja painonkehitykseen vaikuttivat sekä perimä että ympäristö. Pietiläisen tutkimuksessa pitkien vanhempien lapsista tuli pitkiä ja myös lihavuus kulki perheittäin. Myös syntymäpaino ja -pituus ennustivat aikuisiän kokoa. Painavista vauvoista kasvoi pitkiä, mutta heillä oli myös muita hieman suurempi riski ylipainoon myöhemmin.

Äidin tupakoinnilla yhteys lihavuuteen

Äidin raskaudenaikaisella tupakoinnilla oli selvä yhteys lapsen pienikokoisuuteen syntyessä, mutta sillä oli yhteys myös lapsen lihavuuteen murrosiässä.

Geeniperimältään identtiset kaksoset kasvoivat lapsuudessa ja nuoruudessa samalla tavalla, ja 25-vuotiaina heillä oli hyvin harvoin painoeroja. Kaikki identtisten kaksosten painoerot olivat syntyneet vasta murrosiän jälkeen.

Tutkimuksessa olleiden pituus- ja painotiedot kerättiin koko elämän ajalta synnytyssairaaloista, neuvoloista, kouluista, armeijasta ja työpaikkojen terveystarkastuksista. Kaksosten syntymäpituus- ja painotietoja saatiin vanhemmilta, jotka myös olivat mukana tutkimuksessa.

Kirsi Pietiläisen väitöskirja Kaksosten lihavuus ja laihuus syntymästä nuoreen aikuisikään tarkastetaan tänään Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 04.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.