Nuoret levittävät koronaa nyt useilla alueilla – sairaanhoitopiirin johtajan mukaan "tilanne on aivan eri kuin keväällä": HUS-ylilääkäri pitää nykyrajoituksia silti riittävinä

Koronavirus on levinnyt viimeisten viikkojen aikana Suomessa laajasti ja saanut monet sairaanhoitopiirit jälleen varpailleen, vaikka sairaalat ammottavat tyhjillään. MTV Uutiset haastatteli Uudenmaan, Vaasan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirejä siitä, millainen koronatilanne alueilla on nyt.

Jotkut keväällä koronalta säästyneet sairaanhoitopiirit ovat nyt joutuneet tositoimiin, kun esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa ja etenkin Vaasassa ilmaantuvuusluku nousi kuun vaihteessa valtakunnan kärkikastiin. Samanaikaisesti Uudellamaalla tartuntoja ilmenee tasaisen nousevalla käyrällä.

HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan tilanne ei ole tullut yllätyksenä.

– Pientä nousua on ollut syyskuun aikana koko ajan, ja viimeaikaiset selkeät nousut tapausmäärissä ennakoivat, että tartuntamäärissä ollaan menossa ylöspäin, Järvinen sanoo.

Nuoret koronan levittäjinä

Suomessa koronaviruksen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä neljänkymmenen hujakoilla, ja sairastuneita todetaan päivittäin yli 200. Tästä huolimatta sairaalat ammottavat tyhjyyttään. Järvisen mukaan yksi selitys on nimenomaan se, että sairastuneet ovat nyt nuoria.

– Nuorten riski joutua sairaalahoitoon on huomattavasti pienempi. Toinen selittäjä vähäiselle sairaalahoidon tarpeelle on, että pienempi osa tartunnoista jää nyt piiloon verrattuna kevääseen, Järvinen sanoo.

THL:n tilastoissa nuorten osuus koronatartunnoista on nähtävissä selvästi. 20-29-vuotiaiden ikäryhmässä tartuntoja on todettu lähes 2800, seuraavaksi suurin tartuntamäärä, noin 2100 tartuntaa, on 30-39-vuotiaissa.

Myös muissa MTV Uutisten haastattelemissa sairaanhoitopiireissä korona leviää erityisesti nuorison ja nuorten aikuisten keskuudessa. Vaasassa tilanne suorastaan räjähti syyskuun viimeisenä viikonloppuna opiskelijoiden keskuudessa. Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen pitää alkuviikon lukuja erittäin huolestuttavina.

– Tilanne on aivan eri kuin mitä se oli keväällä. Päivittäinen kasvu tartuntamäärissä on ollut kovaa, ja lähes kaikki tartunnan saaneet ovat olleet nuoria aikuisia, Kinnunen kertoo.

Etelä-Savon sairaanhoitopiiri ei ole nuorten tartuntojen suhteen poikkeus. Terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälän mukaan nuorten tartuntaryppäät nostivat sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluvun lähes nollasta kolmenkymmenen tietämille.

– Meillä oli kaksi isoa tartuntarypästä, joista toisessa oli positiivisia 35 ja toisessa 36 nuorta. Tartunnan saaneet olivat parikymppisiä ja sairastivat taudin valtaosin lieväoireisina, Seppälä avaa tilannetta.

Iäkkäämpi väestö vaarassa

Vaikka tilanne on tällä hetkellä koronan osalta sairaaloissa rauhallinen, uskoo Järvinen, että vaikeammat ajat ovat luultavasti edessä.

– Muista maista tiedetään, että nuorten sairastuessa tulee viiveellä tartuntatapauksia myös iäkkäämpään väestönosaan, jossa riskit vaikean taudin ilmaantumiselle ovat isommat.

Sekä Uudellamaalla, että Etelä-Savossa on ollut jo havaittavissa tartuntoja iäkkäämmässä väestössä. Seppälän mukaan Etelä-Savon alueella havaitut ikääntyneiden tartunnat liittyvät Lapin matkailuun.

– Viimeisestä 15 tapauksesta lähes kymmenen on yli 60-vuotiailla. Onkin mielenkiintoista nähdä, lähteekö sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä nyt kasvuun, Seppälä pohtii.

Tartuntaketjuja onnistutaan edelleen jäljittämään

Pohjois-Karjalassa ilmaantuvuusluku kävi jo yli kolmenkymmenen, mutta on sen jälkeen laskenut. Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jarmo Kukkosen mukaan tällä hetkellä alueella elellään lähes normaalisti.

– Meidän alueellamme oli kaksi suurempaa koronarypästä, toinen Lieksassa ja toinen Joensuussa. Tartuntaketjut on kuitenkin saatu jäljitettyä, ja noin sata ihmistä on karanteenissa, Kukkonen kertoo.

Jäljitystyö on onnistunut hyvin myös Etelä-Savossa, ja Vaasassakin on onnistuttu jäljittämään suuri osa tartuntaketjuista, vaikka tartuntamäärät ovatkin todella korkeita.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä muistuttaa, että vaikka tilanne vaikuttaa olevan hallinnassa, täytyy koko ajan olla varuillaan.

– Tilanne voi jopa saman vuorokauden sisällä muuttua hallinnassa olevasta hyvinkin huolestuttavaan, Seppälä sanoo.

Hallitus ilmoitti keskiviikkona kiristyksistä jo aikaisemmin päätettyihin ravintoloita koskeviin rajoituksiin. Sunnuntaina voimaan astuvien rajoitusten mukaan viidessä maakunnassa, eli Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Pohjanmaalla, ravintoloiden on lopetettava anniskelu kello 22 ja ravintola on laitettava kiinni kello 23.

HUS:n Asko Järvisen mukaan Suomessa ollaan selkeästi koronaviruksen leviämisen kiihtymisvaiheessa, mutta hän pitää tilannetta kuitenkin melko rauhallisena. Järvinen pitää myös voimaan tulleita rajoituksia toistaiseksi riittävinä.

– Tiedetään että rajoitusten pitäisi tulla kohtalaisen varhain, että ne toimisivat. Tällä hetkellä katsoisin, että voitaisiin odottaa säädettyjen rajoitusten vaikutusta, ja siinähän menee viikosta kolmeen, ennen kuin nähdään ovatko ne toimineet. Samantyyppisiä toimenpiteitä on tehty muissa maissa, ja esimerkiksi Tanskan esimerkki antaa toivoa, että tautitapaukset voivat lähteä laskuun.

Lue myös:

    Uusimmat