Levin koronatilanne paheni nopeasti kausityöläisten takia – tartunnat leviävät yksityisjuhlissa: "Ei missään nimessä syytä pitää bileitä"

5:47
Levillä on paljon uusia koronatartuntoja – infektioylilääkäri kehottaa ihmisiä varovaisuuteen, katso haastattelu videolta.

Levin koronatilanne on heikentynyt nopeasti – ei matkailijoiden – vaan nuorten kausityöläisten yksityistilaisuuksien vuoksi. MTV Uutiset selvitti, mistä on kyse. 

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan Lapin sairaanhoitopiirin koronatilanne on pääasiassa hyvä, mutta yksi alue erottuu joukosta: Kittilän kunnassa sijaitseva Levi.

– Kyllä tämä Levin tilanne on meillä keskiössä. Tulemme kuntamme kanssa tekemään kaikkemme, että tartuntojen nopea lisääntyminen ratkaistua ja lisätartunnat estettyä. 

Lapin sairaanhoitopiiri saavutti niin sanotun tautihuippunsa viikolla 7, ja sairaanhoitopiiri ilmoitti olevansa epidemian kiihtymisvaiheessa. Tuolloin tautitapauksia oli laajasti ympäri Lappia. 

Siinä missä muualla Lapissa tautitilanne rauhoittui kahdessa viikossa, Levillä tilanne jatkui huolestuttavana. 

– Levillä on ollut valtavan isoja matkailijamääriä, parikymmentä tuhatta parhaimpina viikkoina, Broas taustoittaa.

– Viime viikkojen aikana olemme nähneet, että siellä on positiivisia tapauksia matkailijoilla aika paljon – puolet tartunnoista on matkailijoilla, hän jatkaa.

Broas kuitenkin korostaa, että esimerkiksi matkailijat ovat käyttäytyneet Lapissa vastuullisesti, eivätkä matkailijat ole aiheuttaneet joukkoaltistumisia. 

– He ovat olleet yleensä oman perheen ja oman ryhmän kesken, Broas perustelee. 

Ongelma koronatartuntojen suhteen on tällä hetkellä jossain muualla.

Nuoret levittävät tautia yksityistilaisuuksissa

Broaksen mukaan Lapin sairaanhoitopiirissä trendi on samanlainen kuin yleisesti Suomessa: tartuntoja todetaan enenevissä määrin etenkin nuorilla aikuisilla. 

 – Yli 60-vuotiaita on todella vähän. Tällä hetkellä nähdään erityisesti tartuntoja kausityöntekijöissä ja joissain määrin paikkakuntalaisissa.

– Helmi-maaliskuun aikana lähes kaikki tehdyt testaukset, eli jopa 85 prosenttia analyyseistä on brittimuunnosta, Broas selventää. 

Broaksen mukaan erityistä huolta aiheuttavat yksityiset tilaisuudet, kuten nuorten juhliminen ja muut kokoontumiset.  

– Ilmiö, joka nyt nähdään, liittyy muutamiin yksityisiin juhliin, joissa tartunta on päässyt leviämään. Nyt ei missään nimessä ole syytä ajautua tällaisiin tilanteisiin, eli ei bileitä tai kokoontumisia, Broas alleviivaa. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Ravitsemusalan ihmisille suoritetaan joukkoseulontaa

Broaksen mukaan tartuntoja on havaittu etenkin ravitsemus- ja majoitusalalla. Levillä onkin aloitettu tällä viikolla joukkoseulonnat nimenomaan ravitsemus- ja majoitusalalla työskenteleville. 

– Olemme suositelleet kaikille alan yrityksille, että he ohjaisivat työntekijät koronatesteihin riippumatta siitä, onko oireita vai ei.

Broas kertoo, että on mahdollista, että vastaavanlaista joukkoseulontaa jatkettaisiin viikon välein.

– Näin löytäisimme myös näitä oireettomia tartunnan kantajia ja saisimme estettyä jatkotartunnat. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Rajatilanne on rauhallinen"

Rajaliikenne Suomen ja Ruotsin rajalla on vähentynyt huomattavasti uusien rajaliikenteeseen kohdistettujen toimien ansiosta. 

Tämä on Broaksen mukaan näkynyt etenkin Länsi-Pohjan, mutta myös Lapin sairaanhoitopiirissä.

– Meillä ei ole oikeastaan Ruotsiin liittyviä tartuntaketjuja viimeaikoina. Näkisin, että rajatilanne on rauhallinen. 

”Uudenmaan koronatilanne on räjähdysherkkä”

Broas uskoo, että maanantaina alkaneella kolmen viikon sulkutiilalla voi olla vaikutusta myös muun Suomen – myös siis Lapin sairaanhoitopiirin – koronatilanteeseen. 

– Etelä-Suomen tilanne on äärimmäisen räjähdysherkkä ja siellä on suuri riski siihen, että epidemia edelleen leviää ja se voi aiheuttaa paineen koko Suomelle. 

– Uskon, että rajoitustoimenpiteet rauhoittavat tilannetta, ei ainoastaan pääkaupunkiseudulla vaan myös muualla Suomessa.

Mikäli rajoitukset eivät pure, ja Uudellamaalla koronatilanne jatkaa pahenemistaan, Broaksen mukaan alueelliset liikkumisrajoitukset voisivat tulla kyseeseen ihmiskontaktien vähentämiseksi. 

– Voisi sanoa, että tällä hetkellä ollaan hyvin veitsenterällä tai räjähdysherkässä tilanteessa.

– Varmaan ihan seuraavat päivät ja seuraava viikko kertoo sen, miten tämä nykyinen rajoitustoiminta riittää, Broas pohtii.  

Pääsiäisen suhteen eletään myös ratkaisevia hetkiä 

Seuraavat päivät ja viikot ovat Broaksen mukaan myös hyvin ratkaisevia sen osalta, millaisissa tunnelmissa pääsiäistä vietetään. 

– Pääsiäiseen on enää kolme viikkoa, joten nämä ovat kriittisiä aikoja, kun tautitilanne on suomessa näin hankala ja vaikea, erityisesti Etelä-Suomen osalta. 

– Kehottaisin varovaisuuteen ja harkitsemaan, onko matkustaminen yleensäkään mihinkään päin Suomea tarpeellista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja