Kaksi viikkoa sitten alle 60 oli saanut koronan Vaasassa, sitten räjähti – nyt tartuntoja on enemmän vain pk-seudulla ja virus leviää lähikuntiin sekä nuorilta työikäisiin

5:59
Mikä on kiihtymisvaihe ja kuka päättää uusista rajoituksista? Näytämme, miten korona-Suomi toimii.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueen ja etenkin Vaasan kaupungin vaikea koronatilanne ei ole vielä helpottanut uusista rajoituksista huolimatta. Sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri uskoo kuitenkin, että pahimmat viikot ovat takana ja luvut lähtevät tulemaan alaspäin. 

Vaasassa kahden viimeisen viikon ajan tartuntojen ilmaantuvuusluku oli 14.10. keskiviikkona 330 tartunnan saanutta 100 000 asukasta kohti ja Vaasan sairaanhoitopiiri siirtyi jo viikko sitten kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen.

Vaasan sairaanhoitopiirin sivujen mukaan koronatartunnan saaneita oli keskiviikkona 690. Luku kasvoi edellispäivästä 58:lla. Vaasan kaupungissa tartuntoja on todettu 576, enemmän tartuntoja on Suomen kunnista vain pääkaupunkiseudun kolmella suurella, Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla.

Kaksi viikkoa sitten Vaasassa oli todettu koko pandemian aikana 59 tartuntaa, eli verrattain vähän. Mutta sitten räjähti.

– Tuolloin kaupungissa oli useamman tuhannen opiskelijan tapahtuma ennen viikonloppua, joka ajoittui myös useammalle päivälle. Tapahtumaan liittyi yhdessäoloa ja käyntiä ravintoloissa ja yökerhoissa, sekä muissa paikoissa. 

– Seuraavalla viikolla alkoi tulla ilmi opiskelijaikäisten koronavirustartuntoja, ja ne alkoivat lisääntyä hyvin voimakkaasti, kertoo Vaasan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Juha Salonen.

Vaasa kuuluu TYKS:n erityisvastuualueeseen, jossa keskiviikon tiedon mukaan oli yhteensä yhdeksän koronapotilasta sairaalahoidossa. Tehohoidossa ei ole ketään.

Tartunnat alkoivat leviämään opiskelijatapahtumassa

Salosen mukaan jäljet johtivat selvästi edellisen viikon opiskelijatoimintaan sekä tiettyihin ravintoloihin, joissa osallistujat olivat käyneet. Alussa tartunnan saaneet olivat lähes sataprosenttisesti kaksikymppisiä opiskelijoita ja lähes kaikki olivat vaasalaisia. 

– Sen jälkeen määrät ovat nousseet koko ajan ja pahimmillaan päivässä on ollut 60–70 positiivista tapausta, Salonen sanoo. 

Tartunnat levisivät myös lähikuntiin

Sittemmin tapauksia on paljastunut myös muissa kunnissa Pohjanmaan alueella erityisesti viime viikon loppupuolella. Toinen Salosen mukaan odotettu ilmiö on se, että ikäjakauma on muuttunut. 

– On alkanut enemmän tulla esille henkilöitä, jotka ovat työikäisiä. Tämä on varmastikin merkki siitä, että tartunnan saaneet ovat palanneet kotikuntiinsa ennen kuin oireet ovat alkaneet ja sitten on tullut jatkotartuntoja, Salonen arvioi.

Muun muassa tiistaina Vöyrin kunta ilmoitti kolmestatoista koronatapauksesta. Salosen mukaan useimmat alueen kunnat ovatkin jo saaneet oman osansa tartunnoista, vaikka valtaosa tartunnan saaneista on edelleen vaasalaisia ja opiskelijaikäisiä. Vaasan ja lähikuntien alueella on myös todettu runsaasti joukkoaltistumisia kouluissa, urheilutapahtumissa ja ravintoloissa.

Testauskapasiteetti on hyvä

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella tehtiin keväällä noin sata koronatestiä päivässä. Nyt viime viikolla otettujen näytteiden määrä oli kolme ja puoli tuhatta. Päivittäiset näytemäärät ovat 700:n luokkaa. 

– Testauskapasiteetti on hyvä. Koronatilannetta kuvaa se, että nyt ollaan kahdessa viikossa saatu yli 500 positiivista löydöstä, kun edeltävien seitsemän kuukauden aikana niitä oli runsas sata. Lyhyessä ajassa on tullut moninkertainen määrä tapauksia esiin verrattuna kevään epidemiatilanteeseen, Salonen kertoo. 

Tauti pitää saada tukahdutettua

Salosen mukaan marssijärjestys on selvä. Ensin pitää löytää testaamalla tartunnan saaneet ja pitää heidät eristyksissä, ettei tule jatkotartuntoja.

– Vastaavasti pitää jäljittää lähikontaktissa olleet ja laittaa heidät karanteeniin tartuntaketjujen katkaisemiseksi. Ja lisäksi pitää suojata terveenä pysyneitä ihmisiä tartunnoilta, Salonen toteaa. 

Useita rajoituskeinoja käytössä

Salosen mielestä taudin kuriin laittamiseksi tähtäävät kasvomaskisuositukset ovat hyviä ja tärkeitä. Lisäksi tärkeää on myös tartuntamahdollisuuksien vähentäminen rajaamalla kokoontumisiin osallistujien määrää. 

– Pidän myös maakunnallemme tärkeänä valtiovallan taholta tulleita toimia ravintoloiden aukioloaikojen lyhentämiseksi. Silloin pystytään ainakin vähentämään riskiä tilanteissa, joissa tartunnat voivat helposti levitä. 

Luvut lähtevät toivottavasti laskuun

Salosen mielestä vaikein aika oli opiskelijaliikehdinnän jälkeinen viikko. Silloin tartunnat tulivat esille ja oli paljon oireettomia ja lieväoireisia tartunnan saaneita, joista syntyi jatkotartuntoja. Silloin lisätartuntoja tuli ensimmäisen kahden viikon aikana ilman, että niitä voitiin estää. 

– Nyt meillä on ollut 500 tartunnan saanutta eristyksissä kahden viikon aikana, sekä valtava määrä lähikontakteja asetettu karanteeniin, Salonen sanoo. 

Salonen uskoo, että näiden toimien sekä uusien rajoitustoimien johdosta luvut kääntyvät laskuun. 

– Eilisessä alueellisen koordinaatioryhmän kokouksessa arvioitiin, että  noin 2 500 altistunutta ihmistä on asetettu karanteeniin. Se alkaa vaikuttamaan siihen, että jatkotartuntojen määrät vähenevät. Lisäksi on muut suojatoimet, kuten suojamaskit ja rajoitukset. 

Salonen valistaa, että maskisuositusta kannattaa noudattaa.

– Ja siitä täytyy antaa kiitos vaasalaisille. Vaasassa on luultavasti tällä hetkellä kasvomaskin käytön frekvenssi korkein koko Suomessa. Täällä on aika vaikea nähdä kaupungilla tai kaupoissa ihmistä, jolla ei olisi kasvomaskia käytössä, Salonen toteaa. 

Täydennetty tiedolla TYKS:n erityisvastuualueen sairaalapotilaiden määrästä kello 10.20.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja