Mainos

Nukutko kumppanisi vieressä? Ei ehkä kannattaisi

Tiesitkö, että oman kumppanin kainalo ei ole välttämättä se paras tapa nukkua, mikäli havittelee mahdollisimman hyviä yöunia?

American Academy of Sleep Medicinen teettämässä pienimuotoisessa tutkimuksessa selvisi, että kumppanin kainalo ei olekaan välttämättä se paras nukkumapaikka. Syy tähän on se, että toisen ihmisen vieressä nukkuessa unen kannalta epäedulliset rutiinit voivat vahvistua ja aiemmin esiintynyt unettomuus voi pahentua entisestään.

Tutkimusta varten tutkittiin 31 paria. Kullekin parille esitettiin tiettyjä kysymyksiä ja he pitivät prosessin edetessä unipäiväkirjaa.

"On mahdollista, että unettomuuden oireet pahenevat"

Ne tutkimukseen osallistuneet, jotka yrittivät tehdä kumppaninsa olon nukkuessa paremmaksi kärsivät itse helpommin ongelmista unen kanssa. Tämä voi myös aiheuttaa toisen unta varjelevalle lopulta ahdistusta.

Huolestuttavan moni pariskunta jätti noudattamatta asiantuntijoiden ohjeita koskien sitä, kuinka oman unen laatua voi parantaa. Tämä näkyi muun muassa siinä, että peräti 42 prosenttia tutkimukseen osallistuneista teki sängyssä unenlaatua heikentäviksi todettuja asioita kuten selasi puhelinta, katsoi televisiota tai surffasi netissä.

Pareista peräti 75 prosenttia meni nukkumaan myöhemmin ja heräsi myöhemmin kuin asiantuntijat suosittelivat. Asiantuntijoiden mukaan myös epäsuotuisilla nukkumaanmeno- ja heräämisajoilla voi olla unettomuutta pahentavia vaikutuksia.

– On mahdollista, että unettomuuden oireet pahenevat kumppanin tahattoman toiminnan myötä, tutkimusta johtanut Alix Mellor toteaa.

– On tärkeää, että keräämme lisää tietoa aiheesta, jotta saamme selville, kuinka unettomuudesta kärsiviä ja heidän kumppaneitaan voitaisiin auttaa jo proaktiivisesti opettamalla oikeanlaisia käyttäytymismalleja, Mellor toteaa.

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.