Norjassa julistetaan jo Suomen maastohiihdon kriisiä – näin vastaa Jari Isometsä

7:03
Tulosruutu summasi Lillehammerin maailmancupin sunnuntain hiihdot.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä pitää otantaa vielä liian pienenä sille, että suomalaisessa maastohiihdossa voisi julistaa kriisin. 

– Suomalainen maastohiihto on kriisissä, ja nyt siellä selvitetään kuumeisesti, mikä alkukaudella on mennyt vikaan. 

Näin norjalaismedia Dagbladet muotoili Lillehammerin maailmancup-viikonlopun perjantaisten avauskisojen jälkeen. 

Tulokset ovat kieltämättä olleet vaisuja. 

Naisten puolella avausviikonloppuna Rukalla Jasmi Joensuu vastasi parhaasta suomalaissuorituksesta ollessaan neljäs perinteisen sprintissä. Perinteisen kympillä Krista Pärmäkoski oli viides, mutta vapaan takaa-ajossa suomalaistähtien sijoitukset heikkenivät. Lillehammerissa kympin vapaa oli pannukakku (Kerttu Niskanen parhaana 18:s) ja vapaan sprintti heikko esitys (Pärmäkoski 17:s), mutta 20 kilometrin perinteisen yhteislähtö oli jo parempi (Pärmäkoski 4:s, Niskanen 5:s). 

Miesten kisoissa koronasairaan Iivo Niskasen poissaolo on näkynyt karusti. Rukalla kymppisakkiin ei yltänyt yksikään suomalainen – parasta antia olivat Perttu Hyvärisen ja Remi Lindholmin 12. sijat. Lillehammerissa jälki oli vielä karumpaa: Lindholm parhaana 15:s perinteisen 20 kilometrin yhteislähdössä

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Dagbladet nostaa yhdeksi syyksi suomalaisten alkukauden ongelmissa väline- ja huoltopuolen. Sekä Suomen hiihtäjät että huoltojoukot ovat tunnustaneet hudit tällä rintamalla. Mutta norjalaismedian sivuilla kirjoitetaan myös kokonaisvaltaisemmasta sokista ja epäuskosta Suomen hiihdossa.  

– Ehkä on liian hätäistä vetää tuollaisia johtopäätöksiä. Tässä on vasta pari kisaviikonloppua ollut, asiantuntija Jari Isometsä vastaa. 

– Mutta kieltämättä onhan tämä mennyt odotuksia huonommin (Suomen osalta). Rukahan meni jo selkeästi alakanttiin, eikä sen perusteella odotukset tähän viikonloppuun olleet valtavia. Eikä Suomi kauheasti saanutkaan.   

– Kysymysmerkkejä on kyllä ilmassa.

Venäjän hiihtäjien poissaolon ja Therese Johaugin uran loppumisen katsottiin avaavan Pärmäkoskelle ja Kerttu Niskaselle vahvan polun palkintosijoille. Sitä ei ole ainakaan vielä tullut. 

Miesten puolella palkintotoiveet ovat käytännössä täysin Iivo Niskasen niskassa, mutta hän on ollut alkukauden sivussa ennen Rukan viikonloppua paljastuneen koronatartunnan myötä. 

– Jos Iivo olisi ollut mukana Rukalla ja voittanut, niin kukaan ei puhuisi mistään kriisistä. Suomi ei ole niin iso hiihtomaa, että sillä olisi varaa laittaa kirkkainta tähteä telakalle. Kyllä se näkyy, Isometsä painottaa.    

Maailmancup jatkuu Norjan Beitostälenissä ensi perjantaina ja lauantaina. Ohjelmassa ovat perinteisen sprintti ja vapaan 10 kilometriä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja