Jari Isometsältä suoraa puhetta Norjan kisaviikonlopusta: "Niin paska kisa – varmaan 20 hiihtäjää olisi pitänyt hylätä"

7:03
Tulosruutu summasi Lillehammerin maailmancupin sunnuntain hiihdot.

Maastohiihdon maailmancupin toinen kisaviikonloppu saatiin paketoitua sunnuntaina, kun naiset ja miehet hiihtivät 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisan Norjan Lillehammerissa. MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsän mielestä ainoat valonpilkahdukset nähtiin sunnuntaina, vaikka itse kisojen laadusta Isometsällä oli kriittinen kanta.

Norjalaiset olivat Lillehammerissa normaalimatkoilla ylivoimaisia. Perjantaina kymmenen parhaan joukossa oli peräti yhdeksän norjalaishiihtäjää ja sunnuntaina heitä oli kahdeksan. Ykköstykki Johannes Hösflot Kläbo hiihti viikonloppuna vain sprintin.

– Viimeisinä vuosina kärki on ollut norjalaiset, venäläiset ja Iivo (Niskanen). Nyt kun siellä ei ole venäläisiä eikä Iivoa, niin se ei yllätä, että kymmenen joukossa on yhdeksän norjalaista. Se on tämän hetken tilanne ja se pikkuhiljaa tasoittuu, kun Iivo tulee kehiin, Isometsä toteaa.

Isometsä nostaa esille, että suomalaisten heikko taso oli odotettavissa, kun jo Rukalla oli vaikeuksia perinteisellä hiihtotavalla, joka on suomalaisilla vapaata vahvempi.

– Perjantain kisa oli, ehkä voisi käyttää termiä katastrofi, jos paras naishiihtäjä oli 18:s ja saadaan naisissa yksi hiihtäjä 20 parhaan joukkoon. Sitä ei ole ihan hirveän usein tapahtunut varmastikaan viime aikoina. 

Sama tilanne oli miehissä.

– Vaikka latu ja rata oli tosi helppo, niin erot jäivät pieneksi, mutta sijoitukset olivat kuitenkin isoja. Täytyy kuitenkin muistaa, että Venäjän miehet puuttuvat. Se olisi äkkiä tiennyt sitä, että 30 parhaan joukossa olisi yksi hiihtäjä, Isometsä sanoo.

Lauantaina kisattiin sprintissä. Naisissa aika-ajoista jatkoon pääsi neljä suomalaista, joista yksikään ei päässyt välieriin. Krista Pärmäkoskella olisi voinut olla mahdollisuus siihen, mutta eteen kaatunut Norjan Amalie Haakonsen Ous pilasi saumat. Miehissä aika-ajoista jatkoon eteni ainoastaan Joni Mäki, joka jäi puolivälieräänsä ja sijoittui lopulta 24:nneksi.

– Kaikkein surkein tilanne meillä on ollut sprintissä. Rukalla meiltä pääsi 16 urheilijaa aika-ajoista jatkoon ja yksi pääsi välieriin. Nyt tuolla oltiin vapaalla hiihtotavalla ja meillä ei ollut yhtään hiihtäjää välierissä. Kaksi ensimmäistä kisaa ovat menneet täysin vihkoon. Olemme kuitenkin pärjänneet sprintissä jonkun verran. Ei mitenkään valtavan vahvoja olla oltu, mutta kyllähän meillä on välierissä ollut hiihtäjiä. Tietysti Jasmi Joensuu oli finaalissa Rukalla, mutta kuitenkin, Isometsä toteaa.

Sunnuntaina nähtiin parhaat suomalaisuoritukset, kun Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen olivat 20 kilometrin kilpailussa neljäs ja viides. 

– Tänään oli vähän valoa tunnelissa, tosin ne kisat olivat ihan täyttä pelleilyä. Tuommoiseen helppoon maastoon laitetaan tuollainen kilpailu, jossa miehissä tulee 45 hiihtäjää yhtäaikaa maalialueelle ja naisissakin parikymmentä. Sehän ei välttämättä hirveästi kerro kuntotasosta. Olihan se kuitenkin parempaa, Krista neljäs ja Kerttu viides. Pitää niistä antaa pisteet kotiin, eivät ne ole helppoja sijoituksia hiihtää, Isometsä summaa.

Miesten paras suomalainen oli Remi Lindholm, joka sijoittui 15:nneksi. Kilpailu eteni käytännössä lähdöstä maaliin isossa ryppäässä. 45 hiihtäjää tuli 55 sekunnin sisällä maaliin. Lindholm jäi kisan voittaneesta Norjan Pål Golbergista vain kuusi sekuntia.

– Miesten kisasta voi sanoa, että se oli niin paska kisa, että ei oikein tee mieli sanoa mitään. Latu oli ensinnäkin niin helppo ja sitten siellä luisteltiin ihan järkyttävästi, koska ladut eivät riittäneet, niin oli pakko työntää ladun sivussa ja suksi koko ajan lipesi. Jos oltaisiin oikean tarkkaan tulkittu sääntöjä, niin varmaan 20 hiihtäjää olisi pitänyt hylätä. Miesten kisa oli surkea, se ei oikein kertonut yhtään mitään, Isometsä totesi.

– Naisissa oli sentään vähän järkeä. Naisten erot ovat sen verran isommat, että siellä saadaan tuollainen tapahtuma. Sitten saadaan enemmän vastauksia, kun päästään kunnon maastoon. Tuo oli sellainen puistohiihtolatu. Se ei anna ihan täyttä kuvaa, millaiseksi kisat muodostuvat, Isometsä päätti.

Maastohiihdon maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Norjan Beitostölenissä. Tuolloin kisataan perinteisen hiihtotavan sprintti sekä kymmenen kilometrin väliaikalähtökilpailu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja