Mainos

Norjan tulevalla pääministerillä on kova maine

Rauta-Erna ei pääse nimestään.

Norjan seuraava pääministeri Erna Solberg kantaa tylyä historiaa ja pilkkanimeä, josta hän nyt pyristelee irti. Hänet nimettiin rauta-Ernaksi samaan tapaan kuin Britannian pääministeri Margaret Thatcher tunnettiin rautarouvana kovaksi luonnehditun politiikkansa ansiosta.

Solberg sai rautaisen tittelin edellisistä ministerivuosistaan, kun hän ajoi tiukkaa ulkomaalaispolitiikkaa.

– Kun toimittajat antavat pilkkanimen, siitä on hyvin vaikea päästä eroon, hän valittaa.

52-vuotias Solberg on joutunut muuttamaan politiikkansa ihmisläheisemmäksi kantapään kautta. Häntä vaadittiin eroamaan puoluejohtajan paikalta vain reilut neljä vuotta sitten, koska hänen katsottiin unohtaneen ihmiset ja keskittyneen vain kovaan talouspolitiikkaan. Solberg on johtanut konservatiiveja vuodesta 2004.

Nyt menestyksekkäästi päättyneessä vaalikampanjassaan Solberg korosti työpaikkoja, terveyttä ja koulutusta eikä niinkään rikkaita suosivia veroleikkauksia.

Solbergista tulee Norjan ensimmäinen konservatiivinen pääministeri vuoden 1990 jälkeen. Hän on Norjan toinen pääministeriksi noussut nainen. Edeltäjä sillä saralla oli työväenpuolueen Gro Harlem Brundtland, joka hallitsi Norjaa kolme kautta 80- ja 90-luvuilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.