Norjalta Ukrainaan poikkeuksellinen lahja: Huomaamatonta mutta kehittynyttä sotilasteknologiaa

Ukrainassa sodittu puoli vuotta – itsenäisyyspäivää vietetään pommitusten keskellä 10:37
Ukrainassa sodittu puoli vuotta – itsenäisyyspäivää vietetään pommitusten keskellä

Norja ja Britannia toimittavat Ukrainalle mikrodroneja avuksi sodassa Venäjää vastaan, Norjan puolustusministeriö kertoi tänään.

Erittäin pienikokoisia Teledyne FLIR Black Hornet -droneja käytetään tiedusteluun ja kohteiden tunnistamiseen. Ministeriön mukaan niiden hinta on korkeimmillaan 9,3 miljoonaa euroa.

Norjan puolustusministeriö kertoo, että pakettiin kuuluvat Black Hornetin osat, varaosat, kuljetus ja koulutus. Ministeriön mukaan Ukrainan viranomaiset ovat pyytäneet tällaista välineistöä taistellakseen venäläismiehittäjiä vastaan. Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram kehuu Norjassa kehitetyn dronen olevan kansainvälinen markkinajohtaja.

– Se on helppokäyttöinen, kestävä, vaikea havaita ja soveltuu erityisen hyvin taisteluihin kaupunkialueella, ministeri kertoo.

Materiaalien hankinta, toimittaminen ja koulutus sekä näiden koordinointi tehdään yhteistyössä brittiviranomaisten kanssa.

Ministeriön tiedotteessa kerrotaan myös, että Ukrainalle hankitaan droneilta suojaava Nightfighter-järjestelmä brittiläiseltä SteelRock Technologies -yritykseltä. Kannettava järjestelmä suojaa droneilta häiritsemällä signaaleja ja toimii ministeriön mukaan erityisen hyvin pienempien partioiden, tykistöjen asemien ja muiden tärkeiden resurssien suojaamiseen.

Nämä huippuluokan dronet auttavat Ukrainan joukkoja tärkeän etulöyntiaseman taistelukentällä, kun he puolustavat maataan Putinin brutaalilta ja provosoimattomalta hyökkäykseltä, Ison-Britannian puolustusministeri Ben Wallance kuvailee tiedotteessa.

Katso myös: Venäjälle takaisku Donetskin taivaalla: Video näyttää, kuinka Ukraina ampuu ohjuksia hyökkääjän ilmasotakaluston perään

Lue myös:

    Uusimmat