Nordea: Korkojen nousu iskee asuntovelallisiin jo keväällä – asuntomarkkinoilla yllättävän vaisu vuosi

1:46

Velalliset ovat saaneet pitkään nauttia nollakoroista, mutta tuo ajanjakso on nyt loppumassa, ennustaa Nordea. Pankki arvioi, että Suomen yleisin asuntolainakorko, 12 kuukauden euribor, muuttuu plussalle kevään 2019 aikana.

– Tämänhetkiset ennusteet viittaavat siihen, että ensi keväästä alkaen asuntolainojen korkojen nousu alkaa näkyä kotitalouksien kukkaroissa. Euroopan keskuspankinhan oletetaan lähtevän koronnostojen linjalle ensi vuoden lopulla, mutta tämä tulee näkymään asuntolainojen koroissa jo ennakoivasti, arvioi yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Korkojen nousu osuu suomalaisiin asuntovelallisiin monia muita maita nopeammin. Yli 90 prosenttia suomalaisista asuntolainoista on sidottu vaihtuviin korkoihin.

Kärkkäisen laskelmien mukaan esimerkiksi 120 000 euron asuntolainassa yhden prosenttiyksikön nousu nostaa kuukausittaisia lainanhoitokuluja useilla kymmenillä euroilla ja kahden prosenttiyksikön nousu yli sadalla eurolla. Koronnousulla on vaikutuksia myös lainarahalla toimiville asuntosijoittajille.

– Lainakustannukset kasvavat, mikä luonnollisesti pienentää tuottoja, Kärkkäinen toteaa.

Asuntomarkkinoilla heikkoa kehitystä

Asuntomarkkinat ovat kehittyneet vuonna 2018 odotuksia heikommin. Nordean Kärkkäisen mukaan vaisu vuosi on ollut yllätys, sillä talouden yleisten indikaattoreiden kuten työllisyyden, ostovoiman ja kuluttajien luottamuksen kehitys on ollut myönteistä.

– Hiljaisen kesän jälkeen asuntomarkkinoiden odotettiin elpyvän syksyn tullen. Mitään vilkasta elpymistä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole vielä näkynyt.

Asuntojen hinnat ovat jatkaneet maltillista nousua. Tosin niissä näkyy selvä alueellinen jako: kasvukeskuksissa hinnat kohoavat, muualla kehitys on negatiivista.

– Lisäksi näkyy polarisaatiota pienten ja isompien asuntojen välillä: yksiöiden hinnat karkaavat. Taustalla on pidempään jatkunut asuntosijoittamisen suosion kasvu, joka on kohdistunut nimenomaan pieniin asuntoihin, Kärkkäinen toteaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja