Mainos

Nordea ennustaa Suomeen matalasuhdannetta

Nordean ekonomistit patistelevat suomalaisia säästäväisemmiksi. Kotitalouksien säästämisaste on nyt ennätyksellisen matala, sanotaan pankin talousennusteessa.

Pankki varoittaa, että kulutus voi vähentyä yllättävästi, jos työmarkkinoilta saadaan ikäviä uutisia.

Suhdanne-ennusteessaan pankki povaa Suomeen parin vuoden matalasuhdannetta. Nordea on alentanut tämän vuoden bruttokansantuotteen kasvuennustetta 2,3 prosenttiin aiemmasta 2,6 prosentista.

Talouden vauhti hidastuu vasta vuoden loppupuolella, mutta säilyy vaisuna pitkään myös ensi vuonna.

Ensi vuoden talousnäkymät ovat pankin mukaan heikentyneet merkittävästi. Nordea odottaa BKT:n kasvavan ainoastaan 1,8 prosenttia aiemman 3,2 prosentin sijaan.

- Kysymyksessä on verrattain mieto matalasuhdanne, jonka voi nähdä myös tervehdyttävänä rauhoittumisena vahvojen kasvuvuosien jälkeen. Kehitys on sen verran heikkoa, että työllisyyden kasvu uhkaa pysähtyä ja työttömyys jäädä polkemaan paikalleen pitkän laskun jälkeen, ekonomisti Reijo Heiskanen sanoo pankin ennusteessa.

Suurempi murhe kuin talouskasvun hidastuminen on inflaatio eli kulutushintojen nousuvauhti.

- Arvioimme, että inflaatio sivuaa tänä vuonna euroajan ennätystä, Heiskanen sanoo.

Pankki odottaa, että kuluttajahinnat nousevat keskimäärin 3,4 prosenttia. Ensi vuonna inflaatio hidastuu pankin arvion mukaan 2,2 prosenttiin.

Inflaatiota ruokkivat etenkin ruuan ja energian hintojen nousu korkeimmalle tasolleen sitten 90-luvun alun.

Korkokehityksestä Nordea arvioi, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed alentaa ohjauskorkonsa 1,5 prosenttiin kesäkuun loppuun mennessä ja Euroopan keskuspankki laskee korkoaan aikaisintaan ensi vuoden alkupuoliskolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.