Mainos

Nokian vesi käyttökiellossa ainakin perjantaihin saakka

Lähes 150 varusmiestä ja muuta vapaaehtoista jakavat vettä nokialaisille, joilta on kielletty kokonaan vesijohtoveden käyttäminen. Vain peseytyminen on mahdollista, mikäli vesi näyttää normaalilta.

Nokian kaupungin vesijohtovesi on käyttökiellossa ainakin perjantaihin saakka. Käyttökielto määrättiin tänään varotoimenpiteenä, kun putkirikko irrotti ruskeaa sakkaa vesijohtoveteen. Sakassa voi olla jätevedestä tulleita taudinaiheuttajia.

Isossa putkilinjassa ollut vaurio saatiin korjatuksi jo tänään, mutta putkisto on vielä huuhdeltava. Vesijohtoveden tilaa tutkitaan lähipäivinä. Jos vesi on kunnollista, käyttökielto voidaan purkaa ainakin osittain ehkä jo perjantaina. Keittokehotus tulee kuitenkin senkin jälkeen vielä säilymään. Veden klooraus jatkunee vielä viikkoja.

Pääosa Nokian vesijohtoverkostosta saastui viikko sitten, kun puhtaan veden joukkoon pääsi jätevettä. Saastunut vesi on aiheuttanut vatsataudin tuhansille nokialaisille. Lääkärin tai sairaalan apua on tarvinnut jo noin 300 potilasta.

MTV:n uutisten mukaan Nokian terveyskeskukseen on tullut jälleen tänään ennätysmäärä potilaita.

Puolustusvoimat apuun vedenjakelussa

Epidemia on saanut 30 000 asukkaan kaupungin elämän sekaisin. Vesijohtovettä ei saa juoda tai käyttää ruuanlaittoon - ei edes keitettynä. Astioiden pesukin on kielletty. Jos vesi on oudon väristä, sitä ei saa käyttää pesuvetenäkään.

Kaupungissa on tänään kiertänyt henkilöitä ovelta ovelle kertomassa asukkaille veden käyttökiellosta.

Veden käyttökiellon vuoksi koulut, päiväkodit ja monet muutkin tilat pidetään perjantaina suljettuna.

Jäteveden mukana vesijohtoverkostoon pääsi suolistobakteereja ja viruksia. Nokialaisia vaivaavan mahataudin todennäköisin aiheuttaja on kampylobakteeri, joka on hyvin yleinen bakteeri.

Etelänmatkaajille kiusallisen tutun turistiripulinkin aiheuttaa usein juuri kampylobakteeri. Tauti on ärhäkkä, mutta paranee yleensä nopeasti. Samantapaiset oireet aiheuttaa norovirus, jota on myös löydetty vesijohtovedestä. Vatsatautipotilaiden bakteeriviljelyssä on löytynyt lisäksi yksi todennäköinen salmonellatapaus.

Nokialaisille alettiin tänään jakaa juomakelpoista vettä muun muassa kauppakeskusten pihamailla. Myös puolustusvoimilta on pyydetty virka-apuna kalustoa ja väkeä, jotta myös veden ovelta ovelle -jakelu saadaan käyntiin. Nokialle saapuneet 70 varusmiestä, 20 armeijan henkilökuntaan kuuluvaa sekä 50 SPR:n vapaaehtoista aloittavat vielä tänä iltana veden jakamisen.

Sosiaali- ja terveysministeriö, maa- ja metsätalousministeriö ja sisäministeriö tekevät yhteistyötä tilanteen helpottamiseksi ja vesihuollon varmistamiseksi Nokialla.

Vakavat seuraukset

Nokian vesijohtoveden saastuminen on poikkeuksellisen suuri ympäristöonnettomuus. Tuhannet nokialaiset ovat joutuneet kärsimään jätevedenpuhdistamolla tehdystä virheellisestä putkien kytkennästä, joka mahdollisti jäteveden virtaamisen puhtaan veden joukkoon.

Tampereen poliisilaitos on puolestaan kertonut aloittavansa saastumisen vuoksi rikoksen esitutkinnan. Toistaiseksi on tullut esille lähinnä laiminlyöntiin viittaavia seikkoja. Poliisin mukaan ketään ei ole syytä epäillä tahallisesta teosta.

Taloudellisetkin vahingot ovat suuret. Yritysten toiminta on vaikeutunut sairastumisten vuoksi. Tänään määrätty veden käyttökielto pakotti yrityksiä rajoittamaan toimintojaan. Esimerkiksi kylpylähotelli Eden joutui sulkemaan kylpylänsä koko päiväksi. Itsenäisyyspäivästä eteenpäin Eden aikoo selvitä poikkeusjärjestelyiden turvin.

Epidemian ja torjuntatoimien kestoa ei vielä voida arvioida. Jos Nokialta lähtee liikkeelle esimerkiksi norovirusepidemia, se voi kestää useita viikkoja.

Kiinteitä vedenjakelupisteitä Nokialla:

Nokian vesilaitokselle oli annettu ohjeistusta

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastajan Jari Keinäsen mukaan tapaus on lähihistorian vesiepidemioista pahin.

Tietoa ja ohjeistusta tällaisia tapauksia varten on Keinäsen mukaan annettu, myös Nokian vesilaitokselle. Keinäsen mielestä tiedotus olisi voinut olla tehokkaampaa kuin mitä se nyt oli.

- Viranomaistiedote ei mennyt kaikille radiokanaville läpi. Tiedottamisen ontuminen on Nokialla kyllä myönnetty ja tiedostettu, Keinänen sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.