Mainos

Nobel-palkinto sähköistää Frankfurtin kirjamessut

Kun kirjallisuuden merkittävin palkinto - Nobel - tänään julkistetaan, odotettavissa on säpinää Frankfurtissa. MTV3 Uutiset on paikan päällä seuraamassa kuhinaa.

Frankfurtin kirjamessut on maailman tärkein kirjojen oikeuksien kauppapaikka ja paikalla on 7 533 näytteilleasettajaa, joista suuri osa on kustantajia. Todennäköisyys siis on suuri, että paikalla on myös tuoreen nobelistin kustantaja.

- Illalla Frankfurter Hof -ravintolassa voi kuulla sankaritarinoita siitä, kuka on ostanut uuden nobelistin oikeudet viidessä sekunnissa, nauraa kustantaja Touko Siltala.

- Kello kahdelta jossain päin halleja kohahtaa ja ruotsalaisille nobelistin valinta on joka tapauksessa aina kova juttu, kertoo messukonkari Siltala.

Nobelistin kustantajan löytäminen nopeasti ei kuitenkaan ole aivan helppo juttu, sillä näyttelytilaa on 172 000 neliötä. Pelkästään Saksan kirjallisuutta on esittelemässä 3 315 alan toimijaa.

Frankfurtin kirjamessut on legendaarinen tapahtuma, jossa kustantajat kaikkialta maailmasta - Omanista Ugandaan - tapaavat kerran vuodessa kasvokkain ostaakseen ja myydäkseen kirjojen julkaisuoikeuksia.

Ammattilaismessuilla kirjailijoita on vain vähän ja hekin ovat etupäässä isäntämaasta ja Argentiinasta, joka on tämän vuoden teemamaa. Sama kunnia osuu Suomen kohdalle vuonna 2014. Silloin Suomi saa keskeltä kuhisevaa messualuetta oman paviljongin, jossa voi järjestää näyttelyitä ja kirjailijaesittelyitä.

Vielä tänä vuonna Suomella on 20:n näytteilleasettajan vaatimaton ja asiallinen osasto. Esimerkiksi USA:lla on esillä 607 kustantajaa ja alan toimijaa, joiden värikkäät, jopa pröystäilevät, osastot täyttävät kokonaisen hallin hälinällään.

Tärkeintä toki ovat ulkomaan oikeuksien päälliköiden ja kirjallisuusagenttien etukäteen sopimat tapaamiset, joita käydään Suomenkin osastolla minuuttiaikataulun mukaan koko viikon. Suomalaisittain tapaukseksi on jo noussut toisen romaaninsa julkaissut Riikka Pulkkinen. Hänen juuri Suomessakin ilmestynyt Totta-romaaninsa myytiin jo aiemmin Hollantiin. Frankfurtissa se on kaupattu Ranskaan, Norjaan ja Tanskaan. Ruotsiin on myyty Pulkkisen molemmat romaanit, sekä esikoisteos Raja että Totta.

62. Frankfurtin kirjamessut esittelee yli 300 000 kirjaa 111:sta maasta. Yleisö pääsee tutustumaan tarjontaan viikonloppuna.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.