Mainos

Nettipuhelut yleistyvät vauhdilla

Internet-puhelut kiristävät telealan kilpailua entisestään ja tuovat markkinoille uusia välittäjiä. Etenkin kiinteistä liittymistä soitetut puhelut siirtynevät lähivuosina Internetiin.

Kohutuin Internet-puheluohjelma on nyt Skype, jolla on yhtaikaisesti ympäri maailman noin kaksi ja puoli miljoonaa käyttäjää ja määrä lisääntyy nopeasti.

Voip eli äänen siirto tietokonepäätteeltä toiselle on niin sanotusti ilmaista, mutta päätteeltä lanka- tai matkapuhelimeen soitettaessa Skype perii soittajalta kunkin maan paikallispuhelun suuruisen maksun.

- Puhelut eivät ole täysin ilmaisia. Soittajalle ei synny puhelun suorittamishetkellä välittömiä kustannuksia, mutta ympärillä oleva tekniikka, sähkölaskut, mikrotietokone, liittymät nettiin, ja kaikki tällaiset maksavat siinä ympärillä, sanoo teknologiajohtaja Jari Salokannel Nortel Networksistä.

Toistaiseksi voip-puhelut eivät kuitenkaan ole näkyneet operaattoreiden liiketoiminnassa merkittävästi, toteaa Elisan myyntijohtaja Jaakko Wallenius.

Nettipuheluita voi soittaa myös Internet-ominaisuuksin varustettuihin kännyköihin. Tarjolla on myös multimediayhteyksiä, joissa tietokoneesta toiseen ollaan samanaikaisesti puhe- ja kuvayhteydessä, siirretään elävää kuvaa ja sähköpostia. Yritykset ovat vielä kotitalouksia ahkerampia nettipuheluiden käyttäjiä.

Nettipuheluihin liittyy kuitenkin Internetistä tuttuja ongelmia kuten tietoturva, roskaposti ja jopa ilmaiset häirintäsoitot.

Viron hallitus Skypen käyttäjäksi

Viron hallitus aikoo ottaa käyttöön Skype-ääni-internetosoitteet kaikissa virastoissa.

Tarton apulaiskaupunginjohtajan Sven Illingin mukaan Skype-osoitteiden käyttöönotosta on tehty esitys Viron hallitukselle. Skypen käyttöä on kokeiltu Viron toiseksi suurimman kaupungin Tarton verovirastossa, ja palaute on ollut erittäin hyvää.

- Skypen käytöstä on erityisesti hyötyä asioinnissa, joka tapahtuu ulkomailta käsin, Illing kertoo.

Illing mainosti Tampereella eGlobal-konferenssissa Viron tietotekniikkasaavutuksia, joista Skypen mahdollinen käyttöönotto asioinnissa viranomaisten kanssa on vain yksi esimerkki. Virossa on käytössä muun muassa sirupohjainen henkilökortti, jonka ansiosta Viro on selvästi edellä Suomea ja useimpia muita Euroopan maita sähköisessä asioinnissa.

Esimerkiksi Suomen kaupoissa vasta rakennetaan järjestelmiä, jotka ovat jo käytössä Suomenlahden etelärannalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.