Mainos

Netanyahu: Olen sitoutunut rauhanvelvoitteisiin

Israelin oikeistolainen pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi tänään Kairossa olevansa sitoutunut rauhansopimuksiin, jotka Israel on allekirjoittanut arabinaapureidensa kanssa. Sopimuksissa Israel lupaa luovuttaa miehittämiään alueita rauhaa vastaan.

Netanyahu sanoi yhdessä Egyptin presidentin Hosni Mubarakin kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että "olemassa olevien sitoumusten täyttäminen on rauhan pohjana", ja että "hyväksymme Madridin rauhansopimuksen periaatteet". Mubarak kertoi tapaamisen jälkeen olevansa optimistinen Lähi-Idän rauhanprosessin jatkumisen suhteen.

Mubarak sanoi, että Jordanjoen länsirannan ja Gazan kaistaleen lopullisesta asemasta jatketaan keskusteluja, ja "mitä nopeammin sen parempi". Myös neuvotteluja Syyrian ja Libanonin kanssa pitää jatkaa viipymättä, Mubarak korosti. Egyptin presidentti kuvasi keskustelujen ilmapiiriä vilpittömäksi ja avoimeksi. -Uhkavaatimuksia ei esitetty, sillä tarkoituksenamme on saada arabit ja israelilaiset lähemmäksi toisiaan, ei kauemmaksi toisistaan, Mubarak totesi tiedotustilaisuudessa.

Likud-johtaja Benjamin Netanyahu teki tänään ensimmäisen vierailunsa arabimaahan toukokuisen vaalivoittonsa jälkeen. Arabimaat ovat ilmaisseet olevansa huolissaan rauhanprosessin jatkumisesta, sillä Netanyahu on toistanut useaan otteeseen vastustavansa Golanin ylängön palauttamista Syyrialle ja luvannut juutalaisille lisää siirtokuntia Gazan kaistaleelta ja Jordanjoen länsirannalta.

Netanyahu ilmoitti myös tiedotustilaisuudessa, että Israelin pääministeri David Levy tapaa palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin ensi viikolla. Pääministerin mukaan tapaamisen tarkoituksena on "olla alkuna suhteiden normalisoinnille". Netanyahu sanoi lisäksi Israelin helpottavan lähes viisi kuukautta voimassa ollutta palestiinalaisalueiden sulkua, mikä merkitsisi sitä, että yli 10 000 palestiinalaista voisi käydä jälleen töissä Israelissa.

Arafat tahtoo tavata Netanyahun

Arafatin edustaja Nabil Abu Rudeina puolestaan sanoi Gazassa, että "keskustelut Levyn kanssa ovat hyvä alku", mutta "on välttämätöntä aloittaa neuvottelut heti uudelleen". Rudeinan mukaan Arafatin ja Netanyahun pitää myös tavata huippukokouksessa. Arafat on ilmoittanut haluavansa tavata itse Netanyahun.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.