Mainos

Nestle pullottaa ja myy rutikuivan Kalifornian pohjavesivarantoja – ihmiset käärmeissään

Kaliforniassa sadat ihmiset ovat osoittaneet mieltään monikansallista Nestle-yhtiötä vastaan, koska se käyttää kuivuudesta kärsivän osavaltion huvenneita pohjavesivaroja ja pullottaa vettä myyntiin kovalla voitolla.

Poikkeuksellinen kuivuus on koetellut osavaltiota jo neljä vuotta, ja monilla alueilla kaivot ovat täysin kuivuneet.

"Ulkomainen yhtiö ottaa vetemme, pullottaa sen ja myy veden takaisin meille."

 Change.org -kansanliikkeen aktivisti Nick Rodnam. 

Pohjavesivarannot ovat laskeneet huolestuttavan alhaisiksi.

Kaliforniassa on voimassa parhaillaan tiukat säännöt vedenkulutukseen. Puutarhaletkujen käyttö on kielletty, nurmikkoa ei saa kastella, pihaterasseja ei saa pestä ja auton pesukaan ei enää ole luvallista kuin rajoitetussa määrin. Ravintoloissa ruokailijoille ei tuoda enää automaattisesti vesilasia, vaan ainoastaan silloin, kun asiakas sitä erikseen pyytää.

Uusilla tiukoilla säännöillä pyritään vähentämään kotitalouksien vedenkulutusta 25 prosenttia. Sakko vesimääräyksien rikkomisesta on 500 dollaria.

Nestlen toiminta onkin aiheuttanut suurta raivoa kalifornialaisten keskuudessa.

– On loukkaavaa, että ulkomainen yhtiö ottaa vetemme, pullottaa sen ja myy veden takaisin meille, sanoo Nestlén vastaisen Change.org -kansanliikkeen aktivisti Nick Rodnam The Guardian -lehdessä.

Nestlé: Vedenkäyttö vähäistä maatalouteen verrattuna

Nestlé kertoo verkkosivuillaan, että yhtiö operoi vain viittä kaikkiaan 108:sta Kalifornian osavaltiossa toimivasta veden pullottamiseen käytettävästä vesilaitoksesta. Yhtiön mukaan sen vedenkäyttö alueella on vähäistä esimerkiksi maatalouteen verrattuna. 

Samalla yhtö vakuuttaa olevansa sitoutunut toimimaan vastuullisesti ja kaikkien alaa koskevien säännösten mukaisesti. 

"Valvomme tarkasti käyttämiemme lähteiden ja niitä ympäröivien pohjavesien tasoa", Nestlé kertoo.  

Nestlé ei näe tarvetta vesilaitostensa sulkemiselle Kaliforniassa.

"Se ei ratkaisisi kuivuutta", yhtiö kertoo verkkosivuillaan. "Jos Nestlé sulkisi kaikki laitoksensa Kaliforniassa vuotuinen veden säästö olisi vähemmän kuin 0.3 prosenttia siitä, mitä Kalifornian kuvernööri on asettanut julkisen vedensäästön kokonaistavoitteeksi".

Lisäksi yhtiö perustelee vesilaitoksiensa toimintaa niiden työllistävällä vaikutuksella. Nestlé tarjoaa työtä Kalifornian osavaltiossa yli 7 000 ihmiselle. 

Esimerkiksi kansainvälinen kahvilaketju Starbucks ilmoitti hiljattain lopettavansa veden pullottamisen Kaliforniassa yhtiön saaman kielteisen palautteen vuoksi. 


(Juttuun lisätty Nestlén näkemys toiminnastaan Kaliforniassa 22.5. kello 00.24)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.