Neste paisutti liikevaihtonsa yli kuuteen miljardiin – öljytuotteiden hinnat korkealla

Nesteen liikevaihto nousi heinä-syyskuussa 6,6 miljardiin euroon vuoden takaisesta 4,0 miljardista eurosta öljytuotteiden poikkeuksellisen korkeiden hintojen ansiosta.

Liikevoitto supistui heinä-syyskuussa 289 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 579 miljoonasta eurosta, mutta liikevoiton laskusta huolimatta Nesteen toiminnallinen kannattavuus koheni, sillä vertailukelpoinen käyttökate nousi 979 miljoonaan euroon 524 miljoonasta eurosta.

–  Ukrainassa käytävä sota vaikutti edelleen merkittävästi kansainvälisiin energiamarkkinoihin, minkä vuoksi öljytuotteiden ja maakaasun hinnat Euroopassa ovat olleet korkeita, joskin epävakaita, kertoo toimitusjohtaja Matti Lehmus tiedotteessa.

Hänen mukaansa öljytuoteyksikön tulos parani poikkeuksellisen vahvojen jalostusmarkkinoiden myötä.

Öljytuoteyksikkö valmistaa muun muassa bensiiniä ja dieseliä. Normaalioloissa yksikön tulos on ollut usein melko vaatimaton.

Öljytuoteyksikön kolmannen neljänneksen vertailukelpoinen käyttökate oli peräti 537 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten katetta kertyi 125 miljoonaa euroa. Erityisesti dieselmarginaalit olivat vahvat.

–  Viimeinen lasti venäläistä raakaöljyä vastaanotettiin heinäkuussa, ja maakaasun korvaaminen propaanilla Porvoon jalostamolla on onnistunut hyvin ja ollut taloudellisesti kannattavaa, Lehmus kertoo.

Huoltoasemilla kolmannen neljänneksen vertailukelpoinen käyttökate nousi 38 miljoonaan euroon 32 miljoonasta eurosta.

–  Korkeat hintatasot ovat vaikuttaneet negatiivisesti kysyntään, mutta olemme pystyneet kasvattamaan markkinaosuuttamme ja yksikkökatteitamme, Lehmus sanoo.

Jätteiden ja tähteiden osuus uusiutuvissa tuotteissa lähes 100 prosenttia

Nesteen syömähammas on ollut pitkään uusiutuvia tuotteita valmistava yksikkö. Nyt uusiutuvissa tuotteissa kolmannen vuosineljänneksen vertailukelpoinen käyttökate kohosi 389 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 357 miljoonasta eurosta.

–  Logististen haasteiden seurauksena osa syyskuun lopulle suunnitelluista tuotetoimituksista viivästyi lokakuulle. Myyntimäärä oli 698  000 tonnia, ja siihen vaikuttivat logistiset viivästykset ja Singaporen jalostamon suunniteltu huoltoseisokki, Lehmus kertoo.

Jätteiden ja tähteiden osuus raaka-aineista oli kuluneella vuosineljänneksellä 96 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat