Mainos

Neste öljynetsintään Barentsin merellä

Norjan hallitus on päättänyt Barentsinmeren öljynetsintäoikeuksien tarjoamisesta. Nesteelle se tarjoaa osuutta kahdesta alueesta yhtiön toivomusten mukaisesti. Etsintäoikeuksia tarjotaan yhdeksälle yhtiölle kaikkiaan seitsemällä alueella, kertoi toimialajohtaja Bo Lindfors Nesteestä.

Muut tarjouksen saaneet öljy-yhtiöt ovat Agip, Amerada Hess, Elf, Enterprise, Hydro, Mobil, Philips, Saga ja Statoil. Nesteen osuudet ovat 15 prosenttia Finmark Vest -alueesta ja 10 prosenttia Björnbya Ost -alueesta.

Mikäli Neste saa etsintälisenssin, käyttää yhtiö seuraavien neljän vuoden aikana etsintöihin kymmenisen miljoonaa markkaa, kertoi Lindfors. Toisessa hankkeessa Nesteen yhteistyökumppaneina ovat Agip, Enterprise ja Philips. Toisessa hankkeessa Philips ei ole mukana. Sen sijaan mukana ovat lisäksi Saga ja Statoil.

Nyt jaetut etsintäalueet sijaitsevat Barentsinmerellä Finmarkin ja Hammerfestin pohjoispuolella 50-250 kilometrin päässä Norjan pohjoisrannikosta. Barentsinmerellä on harjoitettu luonnonvarojen etsintää vuodesta 1980. Alueelta on löydetty sekä öljyä että maakaasua, mutta kenttien kehittämistä ei ole vielä aloitettu.

Nesteen tavoitteena on Lindforsin mukaan ensisijaisesti öljy. Alueelta on löydetty merkkejä öljystä, mutta ei vielä suuria esiintymiä. Etsintävaiheen ensimmäiset pari vuotta kuluvat Lindforsin mukaan seismisiin tutkimuksiin. Etsintäporauksiin ryhmä ryhtyy näillä näkymin kahden vuoden kuluttua, totesi Lindfors.

Tässä vaiheessa on liian aikaista puhua mitään mahdollisen tuotannon aloittamisesta. Mikäli riittävän suuria esiintymiä löytyy, voisi tuotanto alkaa aikaisintaan ensi vuosikymmenen puolivälin tietämissä. Nesteen tutkimuskenttien operointioikeuksia Norjan hallitus tarjoaa Sagalle ja Agipille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.