Nepalilaisravintoloita pyörittänyt pariskunta teetätti töitä epäinhimillisissä oloissa vuosien ajan – kokki joutui valmistaman jopa 250 annosta päivässä

Pariskunnan palveluksessa työskennelleet vaativat oikeudessa kymmenientuhansien eurojen korvauksia maksamatta jääneistä lisistä ja palkoista.

Nepalilaisravintolayhtiötä pyörittäneelle pariskunnalle vaaditaan vankeutta työntekijöiden vuosia jatkuneen epäasiallisen kohtelun vuoksi.

Syyttäjä vaatii helsinkiläisen ravintolayrityksen omistajana toimineelle naiselle kolmen vuoden vankeusrangaistusta. Yhtiön ravintoloiden työtä johti syyttäjän mukaan puolestaan mies, jolle syyttäjä vaatii puolentoista vuoden vankeutta. Molempia syytetään ensisijaisesti kahdesta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ja kahdesta törkeästä ihmiskaupasta.

Epäillyt rikokset on syytteiden mukaan tehty vuosina 2016–2020.

Ihmiskauppa- ja syrjintäsyytteiden käsittely alkoi tällä viikolla Helsingin käräjäoikeudessa.

"Yksin 200-250 ruoka-annosta päivässä"

Syyttäjän haastehakemuksen perusteella pariskunta teetätti nepalilaisravintolassa työskennelleillä kokeilla usean vuoden ajan pitkiä työpäiviä ilman kunnon vapaita. Syytteiden mukaan työntekijöille ei myöskään maksettu näille kuuluvia lisiä, kuten ylitöitä tai vuoro- ja viikonloppulisiä.

– (Kokki) on joutunut pahimmillaan yksin valmistamaan 200–250 ruoka-annosta päivässä, haastehakemuksessa todetaan.

Pariskuntaa syytetään myös heidän palkkaamansa kotiapulaisen ja tämän kokkina työskennelleen puolison törkeästä ihmiskaupasta. Syyttäjän mukaan syytteessä oleva pariskunta käytti hyväkseen palkkaamiensa ihmisten heistä riippuvaista asemaa ja ymmärtämättömyyttä Suomen työlainsäädännöstä.

Neljä syytteissä mainittua työntekijää vaatii pariskuntaa korvaamaan heille vuosien ajan maksamatta jääneitä palkkoja ja niiden lisiä kymmenien tuhansien eurojen edestä.

Oikeudelle toimitetuista kirjallisista vastauksista ilmenee, että syytetyt ovat entinen aviopari, joka on kuitenkin jatkanut avioeron jälkeen avoliitossa. Sekä mies että nainen kiistävät kaikki syytteet ja vaativat niiden hylkäämistä.

Omassa vastauksessaan mies kertoo muun muassa olleensa alisteisessa suhteessa entiseen aviopuolisoonsa, ja että hän on tehnyt asioita tämän käskystä ja ohjastamana. Vastaavasti nainen väittää toimineensa aina alisteisessa asemassa entiseen aviomieheensä nähden.

Lue myös:

    Uusimmat