Nelinkertainen MM-mitalisti vaatii naisille parempaa lätkäarkea, pitää naista kiekkoliiton johdossa mahdollisena – ”Jos arkielämä ei parane, emme voi nousta korkeammalle”

Suomen Naisleijonat aloittaa MM-kotikisojen urakkansa torstaina Yhdysvaltoja vastaan. Kaikkien aikojen nuorin olympiamitalisti ja joukkueen entinen kapteeni Emma Terho analysoi Antero Mertarannan haastattelussa MTV Uutisten livelähetyksessä, miten naisten jääkiekon asemaa voisi parantaa entisestään.

Terho on voittanut urallaan kaksi olympiapronssia ja neljä MM-pronssia. Hän oli nappaamassa Naganon olympiapronssia vuona 1998 vain 16-vuotiaana.

Puolustaja nousi ensimmäisenä naisena Suomen Jääkiekkoliiton hallitukseen. Hän on myös kansainvälisen olympiakomitean KOK:n urheilijajäsen ja MM-kotikisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja.

Naisten jääkiekko oli ensimmäistä kertaa mukana olympialaisissa juuri vuonna 1998. Terhon mukaan naisia ryhmänä vertailtiin jopa missikisoihin, eikä urheilu ollut keskiössä.

20 vuotta myöhemmin Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue on saanut naisvalmentajan ja laji on mennyt eteenpäin.

Terhon mukaan tekemistä kuitenkin riittää edelleen.

– Naisten kotimaiseen pääsarjaan täytyy panostaa, sillä pelaajien arkielämä on siellä. Jos arkielämä ei parane, emme voi nousta kansainvälisesti korkeammalle tasolle. Jos pelaajien mahdollisuus panostaa arjessa ei ole tarpeeksi hyvää, lopuilla jutuilla ei ole merkitystä, hän kertoi.

– Alueella, jossa on paljon ihmisiä, on iso jääpula. Voidaanko sitä käyttää syynä sille, ettei naisjoukkueita voi ottaa lisää vai tehdäänkö tilaa jostakin?

Naisen paita jäädytetään ensimmäistä kertaa

Naisvalmentajat ovat Suomessa huipputasolla vielä melko harvinaisuus. Naisen mahdollisuus elättää itsensä valmentamisella on selvästi erilainen kuin miehillä.

– Valmentaminen ei ole naisille samanlainen ammattivaihtoehto kuin miehille, mikä on nostanut kynnystä lähteä uralle. Toivottavasti naisvalmentajia on tulevaisuudessa enenevissä määrin.

– Täytyy kuitenkin olla hyvä, jotta voi haastaa miehet. Paikkaa ei saa automaattisesti.

Terhon mukaan naisia tarvitaan jääkiekon parissa mihin tahansa rooliin enemmän. Jopa Jääkiekkoliiton puheenjohtajuus voi joskus olla mahdollinen.

– En näe mahdottomana, että siellä olisi nainen. Tämän ei kuitenkaan pidä olla sukupuolikysymys: liitossa on hyvin osaavia miehiä, joita en haluaisi pois vain siksi, että nainen tulisi tilalle.

Naisleijonat saa tunnustusta MM-kotikisoissa, kun viisi MM-pronssia ja kaksi olympiapronssia urallaan voittaneen Marianne Ihalaisen paita maajoukkuepaita jäädytetään. Kunnianosoitus jaetaan ensimmäistä kertaa naisleijonalle.

Terhon mukaan kotikisat on paikka näyttää, minkä arvostuksen Naisleijonat ansaitsee.

– Kaikki ihmiset, jotka ovat sitä mieltä, että naisurheilu ansaitsee arvostusta:Nnyt on mahdollista näyttää se tulemalla paikalle sankoin joukoin.

Katso ylälaidan videolta, mitä mieltä Emma Terho on Suomen mitalimahdollisuuksista! 

Lue myös:

    Uusimmat