Naisleijonien tähtipuolustaja ja kiekkopomo kovassa sanasodassa – "He ovat paskoneet sen päälle, mitä tytöt tekevät"

Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue putosi Suomessa pelattujen MM-kisojen jälkeen B-sarjaan. Naisleijonien Ronja Savolaisen mukaan Ruotsin jääkiekkoliitto laittaa naiset ja miehet eriarvoiseen asemaan. Liiton kilpailupäällikkö on suomalaisen kanssa hyvin eri linjoilla.

Savolainen pelaa neljättä kauttaan Ruotsin naisten pääsarjassa SDHL:ssä ja oli voittamassa mestaruutta Luulajassa. Samaa seuraa edustavat myös suomalaiset Petra Nieminen, Noora Tulus, Michelle Karvinen, Jenni Hiirikoski ja Christa Alanko

Luulajan 22 pelaajasta yhdeksän oli juuri päättyneellä kaudella ulkomaalaisia. Savolaisen mukaan ruotsalaisen jääkiekon ongelma on juuri ulkomaalaispelaajien määrä SDHL:ssä.

Ulkomaalaiset kehittyvät, mutta omiin pelaajiin ei panosteta riittävästi.

– Ruotsin jääkiekkoliiton pitäisi tukea naispelaajia enemmän. Tuntuu siltä, etteivät he välitä kovin paljon. He ajattelevat vain poikia ja miehiä. He ovat paskoneet sen päälle, mitä tytöt tekevät ja siksi joukkueella ei ole yhtä hyviä lähtökohtia (kuin miehillä), Savolainen tykitti SVT:lle viime perjantaina.

Savolaisen mielestä Suomessa Olympiakomitean ja Jääkiekkoliiton tarjoama tuki on kultaakin kalliimpaa ja mahdollistaa monelle pelaajalle ammattilaisuran. Hän toivoo, että putoaminen alempaan sarjaan saisi muutoksia aikaan myös länsinaapurissa.

– Toivon, että tämä on herätys, jotta he alkaisivat panostaa enemmän. Pelaajat ansaitsevat parempaa. Nyt suunta on vain ylöspäin. 

Myös Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen oli viime viikolla samoilla linjoilla Savolaisen kanssa.

"Pitäisi pelata jossain muualla"

Ruotsin jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Olof Östblom vastasi Savolaisen kommentteihin kipakasti. 

– Hänkin on saanut nauttia satsauksestamme pelaamalla SDHL:ssä. Liigamme on Euroopan paras. Jos panostuksemme SDHL:ään on liian huono, hänen pitäisi pelata jossakin toisessa liigassa, kiekkopomo kuittasi SVT:lle.

Östblom ei allekirjoita Savolaisen lausuntoja, sillä hänen mukaansa Suomessa ja Ruotsissa kehitetään naiskiekkoa eri tavoin.

– En ole täysin varma, mihin Suomi panostaa, mutta esimerkiksi Saksassa ja Japanissa satsataan vain maajoukkueessa oleviin pelaajiin. 

– Meidän mallissamme panostetaan Ruotsin liigaan, jotta hyvä seuratoiminta johtaisi myös hyviin tuloksiin maajoukkueessa. Panostamme, jotta pelaajarintamamme olisi mahdollisimman laaja. Sellainen työ vie aikaa.

Hänen mukaansa suuret tukirahat eivät myöskään takaa oikotietä onneen.

– Pelaajamme saivat hyvän korvauksen Olympiakomitealta vuotta ennen olympialaisia. Olimme toiseksi viimeisiä. Suoraa yhteyttä taloudellisen korvauksen ja urheilumenestyksen välillä ei siis ole.

Lue myös:

    Uusimmat