Huippuliiga lähti alta – Naisleijonien tähti Noora Räty herkuttelee "loistavalla vaihtoehdolla" ja nostaa pöydälle NHL:n

Naisten jääkiekon MM-kisat – kotikisoissa kovat tavoitteet 6:46
Videolla Naisleijonien hyökkääjä Venla Hovi ja valmentaja Juuso Toivola puivat naiskiekon kuumia puheenaiheita.

Naisten jääkiekon kanadalaisjohtoinen ammattilaisliiga CWHL lopettaa toimintansa, minkä myötä naisilla on jäljellä yksi ammattilaisliiga, Yhdysvalloissa pelattava NWHL. Suomalainen maalivahtitähti Noora Räty arvioi asiaa positiivisesta vinkkelistä ja herkuttelee mahdollisuudella naisten NHL:stä.

CWHL on viestinyt toimintansa lopettamisen syyksi, että sen toimintamalli on osoittautunut taloudellisesti kestämättömäksi. CWHL järjesti sunnuntaina toimintansa lakkautumisesta pelaajille konferenssipuhelun, jossa oli mukana myös sarjassa viimeiset kaksi vuotta pelannut Räty. 

– He eivät tietysti saa puhua tulevasta, mutta rivien välistä pystyi lukemaan, että liigan loppuminen ei ole välttämättä ollenkaan huono juttu. Myös NHL:n johtaja Gary Bettman on sanonut, että niin kauan kuin on kaksi liigaa, NHL ei tule mukaan. Nyt on yksi liiga jäljellä, ja jos ymmärsin oikein, he viittasivat siihen, että tämä on heidän tapansa painostaa NHL mukaan, Räty sanoo MTV Urheilulle.

– Oliko heidän päätöksensä lopettaa liiga sen takia, että saadaan NHL mukaan vai oliko tosiaan kyse siitä, ettei liiga ole tuottava? Räty jatkaa.

Kiinalaisseura Shenzhenissä CWHL:ää pelannut suomalaistähti korostaa, että myös pohjoisamerikkalaiset pelaajat ovat valtaosin yhden liigan kannalla.

– Ei siinä ole mitään järkeä, että USA:n ja Kanadan parhaat pelaajat pelaavat kahdessa eri liigassa, ja kaksi eri faniryhmää sekä liigat taistelevat keskenään. Kyllä minun mielestäni lajin kannalta ainoa oikea päätös on se, että maailman parhaat pelaavat maailman parhaassa liigassa.

"Jos naisten NHL tulee, olen varmasti mukana"

Uransa jatkokuvioista Räty aikoo tehdä päätöksen Espoossa huhtikuussa pelattavien MM-kisojen jälkeen. Hän myöntää matkalaukkuelämän kuluttavuuden kiinalaisessa joukkueessaan, joka kiertää pelaamassa Pohjois-Amerikassa.

– Kyllähän se on raskasta, kun et kahdeksaan kuukauteen pääse käymään kotona. Vedät yhden matkalaukun kanssa ja olet 200 yötä vuodessa hotellissa, niin eihän se henkisesti helppoa ole. Mutta rahat, mitä Kiinassa liikkuu, niitä ei liiku missään muualla. On vaikeaa sanoa sille ei.

Räty spekuloi silti perään herkullisella mahdollisuudella.

– Elättelen toiveita, että naisten NHL alkaisi ja Minnesotassa olisi joukkue. Olen ostanut kämpän Minnesotasta, niin kotialueella olisi siten aivan loistava vaihtoehto.

Jääkiekon pelaamista 29-vuotias Räty haluaa sanoistaan päätellen jatkaa.

– Todellakin. Tässähän ollaan vasta parhaassa iässä – olisi vielä monta vuotta jäljellä. Jos naisten NHL tulee, olen varmasti siinä mukana.

Rätyä tosin ajoittain houkuttelee myös ajatus päästä ottamaan rennommin.

– Tosiasia on se, että jos olet huippu-urheilija, et voi ottaa reppua selkään ja lähteä matkustamaan jonnekin kahdeksi kuukaudeksi, ellet lähde vaikka Selviytyjiin kuukaudeksi, hymähtää ohjelmaan osallistunut maalivahti. 

– Haluaisin kuitenkin vähän kokea ns. normi-ihmisen elämää, ettei aina mene urheilun ehdoilla. Sillä lailla, että jos nyt olisi kaksi kuukautta pois, niin se ei olisi maailmanloppu. Sellaiset asiat ovat alkaneet kiinnostaa. Minulla on kuitenkin oma valmennusbisnes jenkeissä, niin siihenkin tekisi mieli alkaa panostaa 110 prosenttia. Kolmenkympin kriisi alkaa tulla, Räty virnistää.

Lue myös:

    Uusimmat