Ammattilaisliigan kaatuminen sekoitti pakkaa – Naisleijonien tähtihyökkääjä näkee tilanteeseen ratkaisun: "Tarvitsisimme yhden huippusarjan"

Naisten jääkiekon MM-kisat – kotikisoissa kovat tavoitteet 6:46
Venla Hovi oli Huomenta Suomen vieraana maanantaina.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen hyökkääjä Venla Hovi on ollut tällä kaudella poikkeuksellisessa tilanteessa. Hän on pystynyt panostamaan täysillä jääkiekkoon.

– Kyllä sen huomaa kaukalossa. Olen pystynyt nukkumaan kunnon yöunia ja harjoittelemaan kunnolla, tamperelaislähtöinen Hovi (o.s. Heikkilä) kertoi tiistain aamuharjoitusten jälkeen.

Lysti saattaa jäädä yhteen kauteen. Calgary Inferno voitti kuuden joukkueen CWHL-sarjan mestaruuden, mutta viime viikolla sarja kertoi toiminnan päättymisestä.

– Olen sanonut, että palaan ensi kauden tarjousehdotuksiin MM-kilpailujen jälkeen.

Hovi on valmistunut Suomessa Vaasan yliopistosta ja Kanadassa Manitoban yliopistosta, mutta oli Calgaryssä päätoiminen jääkiekkoilija.

– Manitobassa opiskelin kokoaikaisesti yliopistossa ja minulla oli kaksi työpaikkaa. Lisäksi saatoin harjoitella neljästä kuuteen tuntia päivässä, Hovi kertasi.

Ammattilaisuus kauden ajaksi mahdollistui vihdoin pelaamisesta saadun palkan, urheilija-apurahan ja aiemmista töistä saatujen säästöjen myötä. Hovi myöntää, että toimeentulo pelkällä jääkiekkoilulla olisi ollut edelleen mahdotonta.

– Joukkueestamme puolet kävi kokoaikatöissä, Hovi, 31, sanoi.

"Naisten NHL tai mikä tahansa nimi"

Pohjois-Amerikassa toimi CWHL:n lisäksi myös toinen ammattilaissarjaksi itseään kutsunut sarja NWHL. CWHL:ssä pelasi Suomen MM-pelaajista myös maalivahti Noora Räty. Loukkaantumisen takia MM-kisoista pois jäänyt Meeri Räisänen torjui kauden NWHL:ssä, jossa on viisi joukkuetta.

– Sitä tässä odotellaan, että sarjat yhdistettäisiin. Tarvitsisimme yhden naisten huippusarjan, joka olisi naisten NHL tai mikä tahansa nimi sitten olisikaan. Siellä pelaisi kaikki parhaat pelaajat, Hovi näkee tilanteen.

Suomi aloittaa MM-urakkansa torstaina Espoossa, kun Naisleijonat kohtaa Yhdysvallat. Sen riveissä on monta Hoville tuttua pelaajaa.

– Hyökkääjä Brianna Decker, maalivahti Alex Rigsby ja puolustaja Kasey Bellamy, Hovi mainitsee seurajoukkuetovereistaan muutaman seurattavan suomalaisyleisölle.

– Pohjoisamerikkalaisia vastaan pelin pitää olla todella yksinkertaista. Jalkojen pitää liikkua, täytyy pelata aggressiivisesti ja käyttää maalintekopaikat. Pelin luonne muuttuu hiukan, kun siirryimme Pohjois-Amerikan kapeista kaukaloista Euroopan kaukaloon.

Venäjän huumaa pitää varoa

MM-kilpailuissa on ensimmäistä kertaa mukana kymmenen joukkuetta. Joukkueet on jaettu kahteen lohkoon tasonsa mukaan. Suomen, Yhdysvaltojen ja Kanadan lisäksi A-lohkossa pelaavat Venäjä ja Sveitsi.

– Venäjä voi olla kova, jos se saa huuman päälle, Hovi tietää.

A-lohkon joukkueista jokainen etenee puolivälieriin, jonne B-lohkosta pääsee kolme joukkuetta. B-lohkossa pelaavat Japani, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Tshekki.

Lue myös:

    Uusimmat