Kalervo Kummola ärähti SM-liigajoukkueiden vastuusta naiskiekossa – "Tämä asia pitäisi ottaa neuvotteluissa vakavasti"

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtajan Kalervo Kummolan mielestä miesten SM-liigajoukkueiden tulisi pyörittää myös naisten joukkueita, jotta Naisten Liigasta saataisiin kovatasoinen. Kiekkopomon mukaan Kanadan ja Yhdysvaltojen taso on saavutettavissa vain ammattilaisuudella.

Kummola on erikoisessa tilanteessa, sillä ensimmäistä kertaa yli 40 vuoteen hän ei ole mukana Suomessa pelattavien jääkiekon arvokisojen järjestelyissä.

Hän ei ole kuitenkaan jäänyt laakereilleen lepäämään. Kiekkopomo oli viime viikolla Abu Dhabissa johtamassa miesten alimman tason eli 3. divisioonan MM-karsintoja, joissa jäällä nähtiin muun muassa Kuwait, Thaimaa, Yhdistetyt Arabiemiraatit ja Kirgisia.

MM-kisojen aikana keskustelu suomalaisen Naisten Liigan tasosta on noussut yhä enemmän pinnalle. Jääkiekkoliiton hallituksen jäsen Emma Terhopainotti hiljattain MTV Uutisten livelähetyksessä, etteivät mitkään toimet kehitä naisten kiekkoilua, jos arki ei ole kunnossa.

Kummola on samaa mieltä siitä, että kotimainen sarja on saatava kuntoon. Hän peräänkuuluttaa Jääkiekkoliiton toimien lisäksi SM-liigan seurajoukkueiden vastuuta.

– Pitäisi päästä sopimukseen, että jokainen SM-liigaseura pyörittäisi myös naisten joukkuetta. Se olisi luontainen tapa kehittää Naisten Liigaa. HIFK lähti mukaan naisten jääkiekkoon, mikä vie asiaa varmasti eteenpäin. Tapparakin yritti joskus, mutta siellä ei ollut potkua.

– Tämä asia pitäisi ottaa neuvotteluissa nyt vakavasti. Moni Ruotsissa pelaava saisi parempia pelejä Suomessa, jos meillä olisi tällainen liiga.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

30 000-35 000 euroa tukea

Kummola ihmettelee, miksi Naisten Liiga ei vedä suuria katsojamääriä.

– Naisten pelit eivät ole sarjatasolla jostain syystä vetäneet hirveästi yleisöä. Esimerkiksi pesäpallossa naisilla on hyviä yleisöjä, jos verrataan miesten peleihin.

Peliura on naisille myös rahakysymys, sillä jääkiekko ei tuo naispelaajille Suomessa elantoa. Olympiakomitean jakamat apurahat helpottavat tilannetta, mutta Kummolan mukaan ammattilaissarja on ainoa tapa kehittää naiskiekkoilua Suomessa.

– Jos tasoa halutaan nostaa Kanadan ja USA:n tasolle, se vaatisi täysammattilaisuutta. Esimerkiksi maalinteossa olemme melko paljon jäljessä. Olemme kehittyneet siinä – monet tytöt tekevät todella paljon laukaisuharjoituksia.

– Jos tuki olisi noin 30 000-35 000 euroa vuodessa per pelaaja, sillä saataisiin ammattilaissarja pystyyn.

"Naisten NHL kehittäisi koko lajia"

Sarjataso on puhuttanut myös rapakon takana, kun kanadalaisjohtoinen ammattilaisliiga CWHL ilmoitti lopettavansa toimintansa. Ammattilaisliigoista jäljelle jäi ainoastaan Yhdysvaltojen NWHL. Muutokset innostivat muun muassa maajoukkuevahti Noora Rädyn pohtimaan naisten NHL:n muodostamista.

Kummolan mukaan sarjan toteutumiseksi televisiokanavat täytyisi saada innostumaan naisten jääkiekosta, sillä toiminta ei ole halpaa.

– Ammattilaissarja ei ole halpaa touhua. Televisiokanavien kautta tulisi pääosin kustannuspuoli hoidettua ja sarja varmasti pyörisi.

– Naisten NHL kehittäisi koko lajia.  

Naisten jääkiekon MM-kisat – kotikisoissa kovat tavoitteet 6:46
Naisleijonien hyökkääjä Venla Hovi kertoo, miksi naiset todella tarvitsevat huippusarjan.

Lue myös:

    Uusimmat