Neil Hardwick: Pelkään eläkkeelle jäämistä

Hieman yli kymmenen vuotta sitten ohjaaja Neil Hardwick sairastui vakavaan masennukseen. Tänään hän voi hyvin, mutta on tietoinen siitä, että sairaus voi uusiutua. Eläkkeelle jääminen pelottaa, sillä silloin hän joutuu luopumaan rakastamastaan työstä.

− Masennus johtuu menetyksestä. Olin menettänyt samanaikaisesti elämäni suurimman rakkauden sekä mahdollisuuteni jatkaa televisiotyötäni − joka oli elämäni toiseksi suurin rakkaus, Neil Hardwick toteaa.

Hardwick kertoo, että ei ensin tunnistanut pahaa oloaan masennukseksi. Hän epäili epämääräisten väsymysoireiden johtuvan fyysisestä sairaudesta, ja ensimmäisellä lääkärikäynnilläkin hänelle määrättiin antibiootteja.

− Vasta viikkojen kuluttua toinen lääkäri alkoi puhua masennuksesta.

Pahinta on unettomuus

Hardwick kertoo, että masentunut ei oikeastaan tunne mitään, mutta kun lääkäri sanoi, että töihin ei ole asiaa ainakaan puoleen vuoteen hän järkyttyi. Loppujen lopuksi Hardwickin työkyvyttömyys kesti kaksi ja puoli vuotta.

− Terapia ja lääkitys kestivät kaksi vuotta ennen kuin oli pienintäkään merkkiä toipumisesta.

Pahinta sairastamisessa oli unettomuus.

− Masentunut tarvitsee unta, jotta voimat voisivat palata, mutta unettomuus estää tämän. Oli kiduttavaa maata läpi yön tuskissaan, Hardwick muistelee.

Tukea ystävältä

Hardwick asui yksin. Tukea hän sai lapsiltaan, mutta hän kertoo, että ei oikein kestänyt heidän läsnäoloaan. Eniten häntä auttoi tuki ystävältä, joka oli sairastunut masennukseen samaan aikaan. Ystävä ei kuitenkaan koskaan toipunut.

Eläkkeelle jääminen pelottaa

Hardwick kertoo, että sairaus ei ole näyttäytynyt viimeiseen kymmeneen vuoteen. Hän pysyy terveenä ja tarmokkaana tekemällä töitä. Hän kuitenkin tietää, että luopuminen jostakin tärkeästä saattaisi laukaista masennuksen uudelleen. Siksi hän välttää asioita, joista saattaisi myöhemmin joutua luopumaan. Tällaisia ovat esimerkiksi intiimisuhteet.

Myös työn loppuminen iän takia saattaa olla vaarallinen paikka.

− Sitä pelkään kyllä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja